Wyniki niedawnego badania opublikowanego w Składniki odżywcze Okazało się, że kawa jest głównym źródłem kofeiny dla kobiet w ciąży. Spożycie czekolady mlecznej wzrasta również w czasie ciąży – co zwiększa ryzyko wpływu na kontrolę masy ciała i zawartość tłuszczu. Ponadto wysokie spożycie kofeiny w czasie ciąży wiąże się z utrzymywaniem się szkodliwych nawyków – takich jak palenie tytoniu, nieuregulowana dieta i minimalna aktywność fizyczna.
tło
Kofeina jest związkiem psychoaktywnym występującym w kawie, herbacie, gorącej czekoladzie, napojach bezalkoholowych i napojach energetycznych. Kofeina stymuluje ośrodkowy układ nerwowy (OUN) i może pomóc w walce ze zmęczeniem oraz poprawić skupienie i koncentrację.
Kofeina może swobodnie przenikać przez łożysko i być metabolizowana w wątrobie (matczynej). Jednak wątroba płodu i łożysko nie mają enzymu cytochromu P450 (CYP1A2) i dlatego nie są w stanie przetwarzać kofeiny. Dlatego zalecenia sugerują, aby kobiety w ciąży spożywały nie więcej niż 200 mg kofeiny dziennie, ze względu na związek między spożyciem kofeiny przez matkę a porodem martwego dziecka, niską masą urodzeniową oraz nadwagą lub otyłością.
Nie ma wystarczających danych dotyczących spożycia kofeiny w czasie ciąży i zachowań, takich jak utrzymywanie się szkodliwych nawyków. W czasie ciąży palenie było związane z nieprzestrzeganiem wytycznych dotyczących spożycia kofeiny. Nie ustalono jednak jeszcze związku między spożywaniem kofeiny w okresie prenatalnym, jakością diety matki a innymi czynnikami stylu życia, takimi jak aktywność fizyczna czy bezsenność.
W badaniu tym oceniano spożycie kofeiny przed ciążą iw jej trakcie, a także wahania spożycia kofeiny oraz zmienne związane z nieprzestrzeganiem zaleceń dotyczących spożycia kofeiny w czasie ciąży.
o studiowaniu
the Obecne prospektywne badanie kohortowe oceniało czynniki związane ze stylem życia, takie jak spożycie kofeiny, palenie tytoniu, bezsenność, aktywność fizyczna i przestrzeganie diety śródziemnomorskiej (AMD).. Tutaj naukowcy zbadali spożycie kofeiny oraz parametry i parametry związane z nieprzestrzeganiem wytycznych dotyczących spożycia kofeiny u kobiet w ciąży i niebędących w ciąży.
W tym badaniu 463 kobiety w ciąży przeszły standaryzowane kwestionariusze, które oceniały spożycie kofeiny i zmienne związane z nieprzestrzeganiem zaleceń dotyczących spożycia kofeiny. Kwestionariusze wypełniano przed (T0) iw trakcie każdego trymestru (T1, T2 i T3).
Spożycie kofeiny oceniano przed ciążą (trzy miesiące przed poczęciem), w T1, T2 i T3. Określono preferowany rodzaj napoju zawierającego kofeinę (kawa, herbata, napoje typu cola, napoje energetyczne), mleko i ciemną czekoladę. Wielokrotna regresja logistyczna została wykorzystana do zidentyfikowania zmiennych związanych z nieprzestrzeganiem wytycznych dotyczących kofeiny w każdym trymestrze ciąży.
znaleziska
Wyniki tego badania wskazują, że rozpowszechnienie spożycia kofeiny w czasie ciąży było niższe w porównaniu ze statystykami sprzed ciąży. Wydaje się jednak, że tendencja ta nasila się w czasie ciąży. Tymczasem spożycie kofeiny (mierzone w mg) było najwyższe przed ciążą i zwykle spadało przez cały okres ciąży.
W badanej grupie sześć na sto kobiet spożywało na początku ciąży więcej kofeiny niż zalecano. Natomiast poziomy spożycia mlecznej czekolady przed ciążą (T1, T2 i T3) były najwyższe. Spożycie czekolady mlecznej wzrosło w T2 i T3 w porównaniu z okresem przed ciążą. W T1 i T2 kawa bezkofeinowa miała przewagę podobną do napojów typu cola, która była również podobna do T3.
Wszystkie analizowane źródła danych wykazały mniejszą częstość spożycia w T1. Jednak w T2 i T3 spożycie czekolady mlecznej i kawy bezkofeinowej wzrosło bardziej niż w T1. Łącznie spożycie kawy, napojów typu cola, mlecznej czekolady i kawy bezkofeinowej przyczyniło się bardziej do dziennego spożycia kofeiny przed i podczas ciąży.
Spożycie kofeiny (średni zakres międzykwartylowy) wynosiło 100 mg/dobę (181,1) w T0, 9,42 mg/dobę (66,2) w pierwszym trymestrze, 12,5 mg/dobę (65,6) w drugim trymestrze i 14,0 mg/dobę (61,1). ) w rozdziale trzecim. Warto zauważyć, że spożycie kofeiny było wyższe wśród kobiet palących przed ciążą iw jej trakcie. Częstość występowania nieprzestrzegania zaleceń dotyczących kofeiny związanych z ciążą wyniosła 6,2% w T1; 4,2% w T2; i 2,7% w T3.
Co więcej, kobiety umiarkowanie aktywne fizycznie również przestrzegały diety śródziemnomorskiej i spożywały mniej niż dwa miligramy kofeiny dziennie w pierwszym trymestrze ciąży.
Ponieważ badanie przeprowadzono po tym, jak kobieta zaszła w ciążę, istniało kilka ograniczeń, w tym możliwy błąd pamięci. Ponadto przy pomiarze kofeiny nie brano pod uwagę leków i suplementów diety. Brano pod uwagę jedynie napoje i przekąski zawierające kofeinę.
W pierwszym trymestrze tylko 6,2% kobiet z obecnej grupy spożywało ponad 200 mg kofeiny, a odsetek ten zmniejszał się wraz z postępem ciąży.
wniosek
Wyniki pokazują, że wysokie spożycie kofeiny w czasie ciąży i niskie przestrzeganie zaleceń dotyczących spożycia kofeiny są związane z paleniem tytoniu, nieprzestrzeganiem zdrowej diety i umiarkowaną aktywnością fizyczną. Dlatego wytyczne i polityka żywieniowa oraz edukacja dotycząca stylu życia kobiet w ciąży mają ogromne znaczenie.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Dlaczego czarne dziury migają? Aby się tego dowiedzieć, przebadaliśmy 5000 gigantycznych pożeraczy gwiazd
SpaceX wystrzeliwuje 53 kolejne satelity internetowe Starlink – Spaceflight Now
Badanie skały Pilbara dostarcza możliwych wskazówek co do pochodzenia życia