Soczewica, groch i fasola od dawna uważane są za żywność hipisów. Nigdy więcej.
główne punkty:
- Oczekuje się, że do 2027 r. rynek białka roślinnego przekroczy 34 miliardy dolarów na całym świecie
- Firma opracowała nowy proces, który pozwala na pozyskiwanie 85 procent białka z ziaren
- Białko w proszku na bazie roślin może być stosowane jako pokarm dla sportowców, substytut nabiału i zamiennik białka jaja
Te rośliny strączkowe są kamieniem węgielnym powstającego rynku „białka roślinnego”.
A prawie bezbarwny proszek z niego pochodzący stał się teraz jednym z najgorętszych biletów w światowym jedzeniu.
Termin „białko roślinne” zwykle przywołuje obrazy spoconych, umięśnionych uzależnionych od siłowni narzekających na potreningowy shake proteinowy. Lub „wegetariański burger”, bardzo podobny do pochodzenia mięsa.
Ale nowa fala konsumentów – tak, głównie millenialsów – wprowadza ten wegański proszek białkowy do szerokiej gamy produktów spożywczych i napojów.
„Koncentrujemy się na trzech głównych kategoriach, a mianowicie żywieniu sportowym, alternatywnych produktach mlecznych, jogurtach itp.” – powiedział Phil MacFarlane, współzałożyciel i dyrektor Australian Plant Proteins.
Telefon stacjonarny: Tim Lee
)Firma zainwestowała około 25 milionów dolarów w zakład przetwórczy w Horsham, w samym sercu pasa zbożowego Wiktorii. Zakład, który działa od około roku, jest w pełni sprawny.
Plany szykują się ponad podwojenie produkcji przy ekspansji o 50-60 milionów dolarów. Inwestycja pochodzi przede wszystkim od globalnego giganta spożywczego Bunge w umowie, która zapewnia również dostęp APP do nowych rynków na całym świecie.
Telefon stacjonarny: Tim Lee
)To dobra wiadomość dla rolników, którzy do tej pory mieli niewiele możliwości zwiększenia wartości swoich roślin strączkowych. Tradycyjnie większość australijskich roślin strączkowych była uprawiana ze względu na azot, który przekształcają z powrotem w zubożoną glebę, podobnie jak w przypadku zbóż, które produkują. Większość z nich jest eksportowana jako produkty pełnoziarniste, ale od czasu pandemii rynki te były niestabilne.
„Mamy w tej chwili problem z [the] „Kontenery zapewniają również transport i ceny, więc eksport w kontenerach jest obecnie bardzo ryzykowny”, powiedział Andrew Saunders, młynarz zbożowy w JK Milling w Horsham.
Rewolucja w branży impulsów
Saunders chwali nową instalację do ekstrakcji białka jako przełomową w branży roślin strączkowych, co podzielają rolnicy z regionu.
„Ten obszar nie ma dużej wartości dodanej do swoich produktów: produkujemy zaledwie 1 procent w obecnej postaci”, powiedział rolnik zbożowy David Jochinke.
Telefon stacjonarny: Tim Lee
)Zwykle niesmaczna, ale bogata w białko fasola to tylko jedna roślina, która zamieni się w proszek białkowy. Zakład przetwórczy wydobywa do 85 procent białka z ziaren i zamienia je w drobny, kremowy proszek.
„Opracowaliśmy naprawdę czysty, świetnie smakujący, bardzo neutralnie pachnący produkt z doskonałym odczuciem w ustach, dzięki czemu możemy sprzedawać producentom żywności i napojów i dostarczać im naprawdę wysokiej jakości białko” – powiedział Brendan. McKeegan z Australian Plant Proteins.
Firma opracowała specjalny proces usuwania gorzkich pozostałości powszechnie występujących w białkach roślinnych wyekstrahowanych z roślin strączkowych.
Telefon stacjonarny: Tim Lee
)Był zaskoczony rosnącym popytem na ten produkt — wszyscy, od wpływowych osób na Instagramie, gromadzą się, by czerpać z jego zalet, przez konsumentów dbających o zdrowie, po piekarzy, którzy używają go jako wiążącej alternatywy dla białek jaj.
„Możliwość posiadania białka z fasoli i włączenia go do naszej oferty była bardzo ekscytująca dla naszej społeczności i naszych odbiorców białka” – powiedziała Laura Henshaw z Keep It Cleaner z Melbourne.
Firma produkuje szereg produktów zdrowotnych, które obejmują lokalnie produkowany proszek białkowy na bazie roślin.
„Różnią się one naprawdę od tradycyjnych białek roślinnych. Często są trochę ziarniste i nie mieszają się dobrze, ale białko z fasoli to świetny produkt”.
Telefon stacjonarny: Tim Lee
)Globalny wyścig o zaspokojenie popytu
Oczekuje się, że na całym świecie rynek białka roślinnego przekroczy 24 miliardy USD (34 miliardy USD) do 2027 roku, na czele z Ameryką Północną i Europą.
Rosnący popyt jest napędzany rosnącą świadomością zdrowia i dobrego samopoczucia oraz pojawieniem się „elastycznych” konsumentów, w tym wegetarian i wegan.
„Na rynku jest na to ogromne zapotrzebowanie – z wielu różnych powodów, czy to ze względów ekologicznych, środowiskowych, dobrostanu zwierząt, czy po prostu ogólnie dla zdrowia” – powiedział Steve Claire Smith z Keep It Cleaner.
dostarczony
)Trwa globalny wyścig o zaspokojenie popytu. Kanada, Chiny i Ameryka Południowa, wszystkie kraje rozwijające się, stanowią główną konkurencję dla australijskiego białka roślinnego.
Ale jej technologia i dostawy wysokiej jakości zboża dały firmie ważną i dochodową pozycję lidera. Po zakończeniu ekspansji Horsham planuje zbudować superfabrykę gdzieś w pasie zbożowym Australii Południowej lub Wiktorii.
Oczekiwany wzrost jest oszałamiający.
Telefon stacjonarny: Tim Lee
)Obejrzyj historię Tima Lee „Vegan Protein” na stacjonarnej linii ABC o 12:30 w niedzielę lub niedzielę ioferta.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Narodowy Bank Zjednoczonych Emiratów Arabskich stwierdził, że poniedziałkowa przerwa w świadczeniu usług, która dotknęła klientów, nie była cyberatakiem
Stopy procentowe w Polsce są stabilne; Nowe prognozy gospodarcze są zgodne z oczekiwaniami Artykuły
Ekspert ds. kredytów hipotecznych Mark Burris odpowiada na pytanie nurtujące każdego właściciela domu