Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

„Fizjologia kontratakuje”, gdy ludzie próbują schudnąć

Adaptacja metaboliczna — spowolnienie metabolizmu w odpowiedzi na utratę masy ciała — wydłuża czas potrzebny do osiągnięcia docelowej niższej masy ciała, nowe badanie kobiet przed menopauzą z doniesieniami o nadwadze.

Wszystkie z 65 siedzących kobiet w młodym i średnim wieku z nadwagą, które były na diecie niskokalorycznej (800 kalorii/dzień) osiągnęły docelową niższą wagę (odpowiadającą wskaźnikowi masy ciała). [BMI] ≤ 25 kg/m2) po 66 do 252 dniach.

Ale kobieta z największą adaptacją metaboliczną musiała pozostać na diecie przez dodatkowe 70 dni w porównaniu z kobietą bez adaptacji metabolicznej, aby osiągnąć docelowy BMI, po dostosowaniu do przestrzegania diety.

Badanie przeprowadzone przez dr Catię Martins i współpracowników: opublikowany 27 stycznia w Otyłość.

„Chociaż przestrzeganie diety jest wyraźnie najważniejszym wyznacznikiem czasu osiągnięcia celów odchudzania”, piszą Martins i współpracownicy, „obecne odkrycia mają duże znaczenie kliniczne, ponieważ oznaczają, że osoby, które walczą o osiągnięcie celów związanych z odchudzaniem, Pomimo zapewnienia przestrzegania diety, może rzeczywiście „cierpieć” z powodu adaptacji metabolicznej podczas aktywnej utraty wagi”.

Dlatego „klinicyści muszą wziąć pod uwagę adaptację metaboliczną podczas oceny odporności na utratę wagi” – podsumowują.

Dobra wiadomość: adaptacja metaboliczna ustaje, gdy waga się stabilizuje

„Badanie to pokazuje, że dłuższy niż oczekiwany czas trwania interwencji w celu osiągnięcia celów odchudzania może być spowodowany adaptacją metaboliczną, nawet po kontroli przestrzegania diety” – podsumował Martins w e-mailu do Medscape Wiadomości medyczne.

Adaptacja metaboliczna na diecie sprawia, że ​​trudniej jest stracić ostatni kilogram niż pierwszy, ponieważ wraz z postępującą utratą masy ciała zwiększa się adaptacja metaboliczna.

Jednak „dobrą wiadomością jest to, że ten mechanizm zanika po ustabilizowaniu się wagi (ustanowieniu nowego bilansu energetycznego) i nie jest to predyktorem długoterminowego przyrostu masy ciała” – zauważył Martins, profesor nadzwyczajny z badań nad naukami o żywieniu. Uniwersytet Alabamy w Birmingham.

READ  Naukowcy odkryli 100-milionowego kraba uwięzionego w bursztynie

Grupa opublikowała badanie w sierpniu 2020 r. wykazał, że adaptacja metaboliczna nie przewiduje przyrostu masy ciała po 1 roku, a kolejny badanie Opublikowany kilka miesięcy wcześniej, w maju 2020 roku, pokazał, że nie jest to bariera w utrzymaniu odchudzania.

Wyniki obecnego badania „dostarczają dalszych dowodów na to, w jaki sposób fizjologia walczy, gdy ludzie próbują schudnąć”, powiedział dr David B. Sarwer, który nie był zaangażowany w te badania, w komunikacie prasowym Towarzystwa Otyłości.

„Niezliczona liczba zmiennych środowiskowych i innych społecznych czynników warunkujących zdrowie sprawia, że ​​utrata wagi i utrzymanie wagi jest wyzwaniem dla wielu osób” – dodał Sarwer, dyrektor Centrum Badań nad Otyłością i Edukacji w College of Public Health na Temple University w Filadelfii w Pensylwanii. .

„Niemniej jednak należy pamiętać, że nawet niewielka utrata masy ciała wynosząca 5% początkowej masy ciała – znacznie mniejsza niż w tym badaniu – wiąże się z klinicznie istotną poprawą w zakresie problemów zdrowotnych związanych z wagą u wielu osób” – podkreślił.

Utrata masy ciała o 16% w ciągu 5 tygodni przy diecie 800 kalorii dziennie

Nie jest jasne, czy adaptacja metaboliczna przyczynia się do odporności na utratę wagi poprzez wydłużenie czasu niezbędnego do osiągnięcia celów odchudzania.

Aby to zbadać, Martins i jej koledzy przeanalizowali dane 36 kobiet rasy białej i 29 kobiet rasy czarnej w wieku od 20 do 41 lat (średni wiek 36 lat), których średni BMI wynosił 28,6 kg/m2.2 i brała udział w dwóch badaniach dietetycznych (ROMEO i JULIET) przeprowadzonych w instytucji Martinsa.

Uczestnicy otrzymywali żywność zawierającą od 20% do 22% tłuszczu, od 20% do 22% białka i od 56% do 58% węglowodanów dostarczoną przez kuchnię badawczą ośrodka.

Średnio kobiety w 64% przestrzegały diety i straciły 12,5 kg (27,6 funta), co oznacza utratę 16% masy ciała w ciągu 155 dni.

READ  Dziadek jako niewolnik kuchenny? Oddanie osób starszych do pracy dla własnego dobra

Adaptację metaboliczną mierzono 4 tygodnie po stabilizacji wagi po osiągnięciu celu utraty wagi.

Przeciętnie tempo metabolizmu spoczynkowego uczestników po utracie wagi było o 46 kcal niższe niż to, czego można by się spodziewać po ich niższej masie ciała.

Adaptacja metaboliczna po utracie wagi była istotnym predyktorem czasu do osiągnięcia celu utraty wagi, po dostosowaniu do docelowej utraty wagi, deficytu energetycznego i przestrzegania diety.r 2 skorygowany = 0,63; P < 0,001).

Wyniki badania mogą nie być uogólnione na mężczyzn, starszych pacjentów lub osoby z wyższym BMI, dlatego potrzebne są dalsze badania w szerszej populacji, podsumowują naukowcy.

Badania były finansowane z grantów Narodowych Instytutów Zdrowia. Martins był wspierany stypendium naukowym Komitetu Łącznikowego ds. Edukacji, Badań i Innowacji w Norwegii Środkowej oraz Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii. Badacze nie mają istotnych ujawnień finansowych.

Otyłość. Opublikowano online 27 stycznia 2022 r. Artykuł

Śledź Medscape na Facebook, Świergot, Instagramoraz Youtube.