Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Kalorie w menu „mogą nie być pomocne” w walce z otyłością | zdrowie

Big Mac ma 508. Chicken Katsu w Wagamama ma 1089. A duży mieszany grill z frytkami w Witherspoon ma 2052. Ale wiedza o tym, ile kalorii zawiera posiłek w restauracji, pomoże zmienić Epidemia otyłości w Wielkiej Brytanii?

Od kwietnia wszystkie kawiarnie i restauracje prowadzone przez firmy zatrudniające ponad 250 pracowników będą musiały podawać liczbę kalorii dla każdej pozycji w swoim menu. Rząd ma nadzieję, że zachęci to ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów i zachęci restauracje do oferowania zdrowszych opcji.

Ale wiele z największych sieci w Wielkiej Brytanii zostało poinformowanych Majster Nie zmieniają menu w wyniku nowych przepisów, a działacze na rzecz otyłości twierdzą, że procedura też jest Prawdopodobnie nie przyniesie żadnego efektu.

Stuart Flint, profesor nadzwyczajny psychologii otyłości na Uniwersytecie w Leeds i dyrektor otyłość Wielka Brytania, która wspiera osoby z nadwagą, powiedziała, że ​​nie jest jasne, komu pomogą nowe przepisy.

– To może nie być przydatne – powiedział. „Musimy zrozumieć, jak ludzie naprawdę sobie z tym radzą. Czy to oznacza, że ​​ludzie patrzą tylko na kalorie? Tabliczka czekolady to mniej niż zbilansowany posiłek, ale nie chcemy, aby ludzie jedli tabliczkę czekolady i pomijali posiłek.Nie zawsze chodzi o zmniejszenie ilości spożywanej przez nas.”. ”.

Greg Wallace, nadawca szef kuchni I założyciel witryny odchudzającej ShowMe.Fit, jestem bardziej optymistyczny, że może to coś zmienić. „Wszelkie informacje lub zrozumienie zawartości kalorii w naszym jedzeniu – czy to w menu na wynos, czy w restauracjach – to świetny pomysł” – powiedział. „Co możemy zmierzyć, możemy zarządzać — i jest to kolejny krok w kierunku umożliwienia ludziom dokonywania bardziej świadomych wyborów”.

ten Majster Badanie objęło firmy reprezentujące ponad 20 największych restauracji i barów szybkiej obsługi w Wielkiej Brytanii, aby sprawdzić, czy wprowadzają zmiany w wyniku nowych przepisów.

READ  Astronomowie zidentyfikowali najpotężniejszy dotychczas pulsar w odległej galaktyce

Wszyscy mówili, że nie przeformułowali swoich menu, aby wziąć pod uwagę zasady i faktycznie oferować szereg zdrowych opcji. Wielu z nich już publikuje swoje liczby kalorii w menu lub na swoich stronach internetowych, a większość twierdzi, że od kilku lat zmienia swoje menu w celu zmniejszenia zawartości tłuszczu, soli i cukru.

McDonald’s powiedział, że dostosuje swoje menu tak, aby zawierało konkretne informacje o kaloryczności dodatków, takich jak plasterki sera na burgerach, i już przeformułował swoje produkty. „Dziewięćdziesiąt procent naszego menu podstawowych produktów spożywczych i napojów [is] Rzecznik powiedział, że w Wielkiej Brytanii 500 kalorii lub mniej.

Szefowa KFC ds. żywności i jakości, Jo Tivers, powiedziała, że ​​sieć była pierwszą w swoim segmencie, która umieszczała kalorie na talerzach menu. „W tym roku mijają cztery lata, odkąd zobowiązaliśmy się do wyeliminowania 20% kalorii na porcję do 2025 roku”.

Pizza Express, Wagamama i Nando’s powiedzieli, że już opublikowali informacje o kaloriach na swoich stronach internetowych i zaczną drukować informacje w swoich menu w kwietniu. Nando powiedział, że kwietniowy termin „nie był dla nas wielkim kamieniem milowym, ponieważ zawsze staraliśmy się być przejrzyści w kwestii naszych informacji o kaloriach”.

Wetherspoon powiedział, że zawiera informacje o kaloriach w menu od 2012 roku i nie będzie ich modyfikować. Rzecznik powiedział, że sieć pubów chce, aby klienci mogli podejmować świadome decyzje i „w żaden sposób nie nauczała klientów – po prostu dostarczała im informacje, które nie były dostępne w innych pubach”.

Jednak żadna z sieci, które faktycznie umieszczają kalorie w swoich menu, nie stwierdziła, że ​​mierzyła, czy mają one jakikolwiek wpływ na zachowanie klientów.

Prezenter Masterchef Greg Wallace z zadowoleniem przyjął oznaczenie w menu, mówiąc, że pozwoliłoby to ludziom na dokonywanie bardziej świadomych wyborów. Zdjęcie: Yui Mok/PA

Klasyfikacja kalorii w USA Weszło w życie w 2018 rokuA badanie przeprowadzone w zeszłym roku w 59 sieciach restauracji wykazało, że nie nastąpiła zmiana średniej liczby kalorii w menu. Ale nowe dania wprowadzone po 2018 roku były średnio mniej kaloryczne.

READ  Taster Show przygotowuje scenę na weekend na Surf Coast Arts Trail

Flint powiedział, że takie rzeczy jak umieszczanie reklam fast foodów, brak zielonej przestrzeni do ćwiczeń i Piętno otyłości Wszystkie były równie ważne. Porównaj ocenę restauracji Flint z opłatą za napoje bezalkoholowe (SDIL), Złożony w 2018 r., który opodatkowuje najbardziej słodkie napoje bezalkoholowe w wysokości 24 pensów za litr. Badanie przeprowadzone przez Cambridge Center for Diet and Activity Research, wprowadzone w nadziei, że klienci będą kupować mniej, a producenci zmniejszą ilość cukru w ​​napojach, wykazało, że doprowadziło to do średniej redukcji o około 30 gramów cukru na gospodarstwo domowe. W tygodniu.

„Ale kto spożywa mniej cukru?” powiedział Flint. Nie ma danych sugerujących, że otyłe dzieci, a nawet osoby otyłe, spożywają mniej cukru.

„Prawda jest taka, że ​​w ciągu ostatnich 20 lat mieliśmy 14 polityk związanych z otyłością i nie zmniejszyła się, tylko wzrosła. Powodem jest to, że większość z nich koncentruje się na indywidualnej zmianie”. powiedział Flint.

„Otyłość jest bardzo złożona. Gdyby było to tak proste, jak jedzenie mniej lub więcej, ludzie nie przybieraliby na wadze tak bardzo, jak my obecnie, a ludzie mogliby łatwiej schudnąć.”

Rząd szacuje, że 63% dorosłych w Wielkiej Brytanii jest obecnych Zwiększone ryzyko poważnej choroby i poważnej choroby związanej z Covid w wyniku przyrostu masy ciała. Badanie Public Health England wykazało, że prawie 80% respondentów popiera kategoryzację kalorii, a jedzenie poza domem może stanowić nawet jedną czwartą spożycia energii przez osobę dorosłą, zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Narodowe Centrum Badań Społecznych.

dział zdrowie Rzecznik ds. opieki społecznej powiedział: „Otyłość jest jednym z najważniejszych wyzwań zdrowotnych, z jakimi mamy do czynienia. Jasne oznakowanie żywności odgrywa ważną rolę w pomaganiu ludziom w dokonywaniu zdrowych wyborów dla siebie i ich rodzin. ”.