Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Kulinarne nieoszlifowane diamenty

Kulinarne nieoszlifowane diamenty

On gra

Burmistrz Manville Richard Onderko pamięta, kiedy ponad pół wieku temu otwarto popularną restaurację Manville Pizza. Plasterki kosztowały 25 centów, a dzięki dwóm stacjom kolejowym, pobliskiemu lotnisku i kilku fabrykom w mieście Manville było idealnym i zamożnym miejscem na otwarcie sklepu.

Dziś plastry nie kosztują już 25 centów, a Manville nie jest już centrum handlowym hrabstwa Somerset. Jego reputację zniweczyły niszczycielskie powodzie, takie jak huragan Ida w 2021 r., huragan Irene w 2011 r. i huragan Floyd w 1999 r. Tylko podczas huraganu Ida 80 firm w Manville znalazło się pod wodą, a niektóre z nich nigdy nie zostały ponownie otwarte. Scena restauracyjna i handlowa została przyćmiona przez dobrze prosperujących sąsiadów, takich jak Somerville.

Ale nie musi tak być – i dla kompetentnych mieszkańców tak nie jest.

„Scena kulinarna w Manville jest całkowicie niedoceniana i moim zdaniem niesie ze sobą piętno” – powiedział Anthony Danilo, właściciel Manville Pizza, którego zmarły ojciec Vincenzo założył firmę. „Manville ma wiele przeciwko temu, ale kiedy już tego spróbujesz, sprawi, że uwierzysz. Wystarczy jedna próba, a się uzależnisz. A to dopiero początek”.

Onderko powiedział, że scena kulinarna Manville odzwierciedla różnorodność społeczności, która obejmuje polskie delikatesy The Polish Pickle; Rodzinna restauracja meksykańska, restauracja meksykańska O’rale’s; Ekskluzywna śródziemnomorska restauracja pustynna; modne miejsce na grilla Grub Hut; I autentyczna peruwiańska restauracja Norkys Peruvian Restaurant – żeby wymienić tylko kilka.

Istnieją również staromodne zszywki, takie jak Pizza Manvel, która codziennie przygotowuje świeże ciasto i importuje pomidory z Włoch; oraz klasyczna i przytulna restauracja Manville Diner. Ponadto na scenie pojawiły się ostatnio nowe miejsca, takie jak Halal Crispy Chicken i Burgers.

Ale Onderko zgadza się z Danilo, że to dopiero początek jego ukochanego miasta lub, jak to nazywa, „fazy renesansu” Manville.

Miasto uruchamia nowy elektroniczny katalog firm, który będzie połączony z aplikacją My Manville na smartfony, która zostanie uruchomiona wiosną tego roku. Manville ubiega się również o udział w programie Designated Main Street, który, jeśli zostanie zaakceptowany, umożliwi jej kwalifikowanie się do dotacji na pomoc lokalnym firmom. W zeszłym roku South Main Street została wyznaczona jako dzielnica rehabilitacyjna, aby pomóc w przyciągnięciu pomocy państwa.

Realizowany jest projekt drogowy o wartości 7 milionów dolarów, którego celem jest zwiększenie bezpieczeństwa pieszych i zmniejszenie liczby wypadków. Po ukończeniu cztery pasy Main Street zostaną zredukowane do dwóch, a centralne przejście i sygnalizacja świetlna zostaną zainstalowane w celu informowania kierowców o pieszych. Miasto zwróciło się również do hrabstwa o obniżenie dopuszczalnej prędkości na Main Street do 25 mil na godzinę.

READ  Europejska trasa Symfonii Kijowskiej reprezentuje „front kulturalny” w kryzysie na Ukrainie

„Projekt zapewni ludziom poczucie bezpieczeństwa, będą chcieli tu przebywać i cieszyć się naszą szeroką gamą produktów spożywczych” – powiedział Onderko. „Jesteśmy społecznością, po której można spacerować i ludzie mogą dojść do Walmartu, pobliskiej restauracji, kina lub jednego z naszych parków. To piękny element, który przyciąga ludzi, którzy chcą tu mieszkać”.

Meksykańska imigrantka Rebecca Jimenez przeprowadziła się do Manville z Plainfield w 2016 roku, aby wysłać swoją córkę, Brisę Rojas Jimenez, do lepszej szkoły. W tym samym roku rodzina otworzyła restaurację meksykańską O’rale po tym, jak zauważyła, że ​​w ich nowym rodzinnym mieście brakuje restauracji hiszpańskich, zwłaszcza meksykańskich.

Od tego czasu sytuacja uległa radykalnej zmianie, powiedział Rojas Jimenez.

Nowy dodatek: Znany szef kuchni David Burke przeniósł restaurację Red Horse do starego Bernards Inn

„Manville stało się bardzo otwartą społecznością” – powiedziała. „Nastąpił tu ogromny rozkwit i do miasta przybyło wielu ludzi różnych grup etnicznych, co zmieniło scenę kulinarną. Obszar ten stał się bardziej popularny, ponieważ jesteśmy blisko wielu atrakcji, takich jak dworzec kolejowy i Somerville.

Restauracja meksykańska O’rale, która koncentruje się na kuchni z Oaxaca i oferuje dania wegetariańskie i nie pikantne, przyciąga obecnie klientów ze wszystkich grup etnicznych z tak odległych miejsc, jak Montgomery i Warren, powiedział Rojas Jimenez. Wierzy, że w nadchodzących latach oferta gastronomiczna miasta będzie się nadal rozwijać.

„W ciągu tych kilku lat, kiedy tu mieszkamy, naprawdę wiele się zmieniło” – powiedziała. „Restauracje mają serce i mamy wiele ukrytych perełek, z których ludzie nie zdają sobie sprawy. Zainteresowanie Manville nie jest zbyt duże, ale mam nadzieję, że to się zmieni. Miasto jest idealne takie, jakie jest, ponieważ jesteśmy społecznością, która naprawdę pomagają sobie nawzajem.”

Dla D’Aniello nie ma innego wyjścia, jak tylko pomagać sobie nawzajem w tych tragicznych czasach powodzi. Ponieważ Manville Pizza ze względu na swoje położenie zmienia się podczas powodzi w „wyspę”, restauracja nigdy nie doświadczyła szkód spowodowanych przez wodę i nigdy nie została zamknięta z powodu problemów pogodowych, powiedział D’Aniello.

„Zachowuje to poczucie normalności dla miasta, a także dla osób udzielających pierwszej pomocy” – powiedział Danilo. „Jedynie jesteśmy otwarci. Jeśli zobaczę złe wieści na horyzoncie, zamówię zapasy na dodatkowy tydzień. „

Podczas huraganu Ida w Manville Pizza zorganizowano program „Pie Forward”, w ramach którego ludzie mogli kupić ciasta w ramach darowizny na rzecz ofiar powodzi.

Obecnie D’Aniello powiedział, że wielu jego klientów pochodzi z Manville i spoza miasta, mijając inne pizzerie w drodze do Manville Pizza. Ale dla nich warto tam pojechać.

Widzi, że samo miasto również stało się warte podróży.

„Manvel zdecydowanie się zróżnicował i bardzo mi się to podoba” – powiedział Danilo. „Czasami jestem poza miastem i mam ochotę spróbować czegoś innego, a potem stwierdzam, że na koniec dnia mam ochotę na Manvel. Mamy te latynoskie restauracje, w których jedna jest lepsza od drugiej .

READ  Olśniewająca dawna Tina Arena w centrum Melbourne pójdzie pod młotek za 3,2 miliona dolarów

Pijana dynia na diabelski sok: Nie przegap tych jesiennych piw w browarach Central New Jersey

Uważa się również, że powodzie mogły być częściowo bramą, która umożliwiła rozkwit w okolicy autentycznych międzynarodowych restauracji.

„Z powodu powodzi czynsze w Manville są tanie” – powiedział Danilo. „Dzięki temu jest dostępny do wypróbowania dla mam i popów. Przychodzą tu autentyczne restauracje, których może nie stać na czynsz w Somerville i spełniają swoje amerykańskie marzenia.”

Sam Algar, założyciel Sahara Mediterranean, otworzył swoją drugą restaurację w Manville w 2017 r., po sukcesie swojej pierwszej restauracji w Nowym Brunszwiku w 2003 r. Chociaż huragan Ida zniszczył jego restaurację, aby ją odbudować, trzeba było ją zamknąć na osiem miesięcy. – Powiedział, że jego biznes jest obecnie na dobrej drodze i co roku rośnie o 5%.

„Ludzie przyjeżdżają z Filadelfii, aby udać się do mojej restauracji w Nowym Brunszwiku, a teraz jeżdżą godzinę, aby udać się do mojej restauracji w Manville” – powiedział Algar. „Z biegiem czasu ten krąg będzie się powiększał. Manville ma duży potencjał.

Onderko, wielki fan chleba pita i hummusu na deser, pamięta „bardzo żywo”, kiedy on i Algar spotkali się w Manville, a Algar powiedział burmistrzowi, że rozważa otwarcie lokalu na Saharze w mieście.

„Naszą główną ulicą przyjeżdża codziennie dwa tysiące samochodów” – powiedział Onderko. „Powiedziałem: «Sam, jeśli będziesz miał dobre jedzenie, ludzie przyjdą». „

10 restauracji, których musisz spróbować w Manville

chata grupowa, Przyjazna i kolorowa restauracja oferująca ciekawe dania z grilla i kuchni meksykańskiej. Ta przytulna knajpka jest wypełniona każdego wieczoru w tygodniu przez mieszkańców, którzy delektują się takimi daniami, jak kurczak sassafras, żeberka, burrito, hamburgery, szarpana wieprzowina i skrzydełka. Jeśli zabierasz przyjaciela, wybierz Big Time — z żeberkami, mostkiem, dwoma polędwiczkami z kurczaka, dwoma burrito, dwoma tacos i quesadillą — aby spróbować wszystkiego. On idzie: 307 Północna Główna Ulica; 908-203-8003, grubhutbbq.com.

Halal chrupiący kurczak i hamburgery Jest to nowszy dodatek do lokalnej sceny restauracyjnej, w którym przyrządzane jest mięso halal. Klienci mają do wyboru amerykańskie klasyki, takie jak steki z serem filadelfijskim i skrzydełka na ciepło, po indyjskie specjały, takie jak jagnięcina tikka i rybna tawa, dzięki czemu menu oferuje znacznie więcej, niż sugeruje nazwa, podawane w swobodnej atmosferze. On idzie: Ulica Główna S. 111; 908-300-8976, halalcrispychickenandburgers.com.

Chodnik LJ’Z Jest to sezonowe miejsce, w którym można zjeść lody w Manville i mieści się w konstrukcji przypominającej stodołę na świeżym powietrzu. Klienci znajdą tu pełne menu deserów zimnych, takich jak koktajle mleczne, lody lodowe, lody twarde, przekąski i nie tylko. On idzie: Ulica Główna 304 S; 908-231-7474.

READ  Wyczyn księcia Harry'ego i Meghan Markle, by zwrócić na siebie uwagę

Restauracja Manville, klasyczna, domowa restauracja działająca od 1938 roku, od pokoleń serwuje takie podstawowe dania, jak stek, jajka sadzone, naleśniki, tosty francuskie, zupa z kulkami macowymi i inne przysmaki. W zeszłym roku został sprzedany hiszpańskojęzycznym właścicielom i od tego czasu oferuje także latynoskie specjały. On idzie: Główna ulica 50 S; 908-685-0930.

Cukiernia Manville Od momentu otwarcia w tej okolicy ponad pół wieku temu jest to rodzinna piekarnia, serwująca świeże pieczywo, ciasta i wypieki. Klienci mogą znaleźć takie produkty, jak ciasta nadziewane i specjalne, muffiny, drożdżówki, babeczki, babeczki, ciasta i inne. Oferuje również wypieki z Europy Wschodniej i ciasta na zamówienie. On idzie: Główna ulica północna 335; 908-725-2288, manvillepastryshoppe.com.

Pizza Manville, zabytkowy obiekt sprzed pół wieku, codziennie robi świeże ciasto i wykorzystuje pomidory śliwkowe importowane z Włoch. Spróbuj ich sycylijskiego ciasta, przygotowanego „staromodnie” w ciągu trzech dni, lub Skinny Fini, ich wersji klasycznego ciasta barowego. Klienci domagają się także skrzydełek, szczególnie tych z ostrym sosem czosnkowo-miodowym. On idzie: Ulica Główna 31 S; 908-526-1194, manvillepizzaest1969.com.

Peruwiańska restauracja Norkisekskluzywna peruwiańska restauracja, która towarzyszy restauracji w Perth Amboy, serwuje dania kuchni peruwiańskiej, takie jak pollo a la brasa (grillowany kurczak), papa rellena (frytki nadziewane rozdrobnioną wołowiną, jajkami i oliwkami) i ceviche. On idzie: Ulica Główna 244 S. 732-952-0909, norkysrestaurant.com.

Oralna restauracja meksykańska, autentyczna restauracja z Oaxaca o kolorowym wnętrzu, uwielbiana jest za tacos, burrito, enchiladas i przystawki ze stekami. Każde danie w tym rodzinnym lokalu może być podawane na ostro lub nie, dostępne są również dania wegetariańskie. On idzie: Ulica Główna S. 252; 908-707-2332, facebook.com/p/Orale-Mexican-Restaurant-100063752971778/.

Delikatesy Polskie Marynowane Jest to sklep spożywczy dla smakoszy, warty jazdy od Main Street. Należąca do polskich imigrantów, którzy otworzyli ją 30 lat temu, serwuje 20 rodzajów pierogów, dziesiątki kiełbasy, domową kapustę kiszoną, domowe paczki i babkę i nie tylko. Dawniej nosił nazwę B&L Market. On idzie: 221 N 10. Ulica; 908-253-0099, thepolishpickle.weebly.com.

pustynia, Ozdobna śródziemnomorska restauracja z miejscami dla 300 gości i piecami opalanymi drewnem serwuje takie dania, jak szaszłyki, kotlety jagnięce, falafel, baba ghanoush, hummus i baklava. Ma również lokalizację w Nowym Brunszwiku. On idzie: Główna ulica północna 337; 888-724-2728, saharacafenj.com.

Komunikacja: [email protected]

Jenna Intersimone pracuje w USA TODAY NETWORK w New Jersey od 2014 roku, a po stworzeniu własnego, wielokrotnie nagradzanego bloga podróżniczego została blogerką, która stała się reporterką. Aby uzyskać nieograniczony dostęp do jej historii o jedzeniu, piciu i zabawie, zasubskrybuj lub aktywuj swoje konto cyfrowe już dziś. Można ją także śledzić na Instagramie pod adresem @seejennaeat Oraz na Twitterze o godz @JIntersimone.