Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Nowe badanie kwestionuje znaczenie jedzenia mięsa w kształtowaniu naszej ewolucji Nowości

Podstawowe ludzkie cechy, takie jak duże mózgi, pojawiają się po raz pierwszy w człowiek wyprostowany prawie 2 miliony lat temu. To ewolucyjne przejście w kierunku cech podobnych do ludzkich często wiąże się z poważną zmianą diety związaną z większym spożyciem mięsa. Nowe badanie opublikowane dzisiaj w Materiały Narodowej Akademii Nauk, Jednak stawia pod znakiem zapytania prymat jedzenia mięsa we wczesnej ewolucji człowieka. Podczas gdy archeologiczne dowody na jedzenie mięsa zwiększają się po pojawieniu się człowiek wyprostowany, autorzy badania twierdzą, że wzrost ten można w dużej mierze wytłumaczyć większą uwagą badawczą w tym okresie, skutecznie wypaczając dowody na korzyść hipotezy „mięso uczyniło nas ludźmi”.

„Pokolenia paleoantropologów udały się do słynnych, dobrze zachowanych miejsc w miejscach takich jak wąwóz Olduvai, szukając – i znajdując – zapierające dech w piersiach bezpośrednie dowody na to, że pierwsi ludzie jedli mięso, co potwierdza pogląd, że po 2 milionach lat temu nastąpiła eksplozja jedzenia mięsa”. W. Andrew Barr, adiunkt antropologii na George Washington University i główny autor badania, powiedział. „Jednak gdy ilościowo zsyntetyzuje się dane z wielu miejsc we wschodniej Afryce, aby przetestować tę hipotezę, tak jak tutaj, że »mięso uczyniło nas ludźmi«, ewolucyjna narracja zaczyna się rozwijać”.

Barr i jego koledzy skompilowali opublikowane dane z dziewięciu głównych obszarów badawczych we wschodniej Afryce, w tym 59 poziomów lokalizacji datowanych od 2,6 do 1,2 miliona lat temu. Wykorzystali kilka wskaźników do śledzenia mięsożerności homininów: liczbę stanowisk zooarcheologicznych, w których zachowały się kości zwierząt, ze śladami nacięć wykonanych narzędziami kamiennymi, całkowitą liczbę kości zwierząt ze śladami nacięć w różnych miejscach oraz liczbę oddzielnie raportowanych poziomów stratygraficznych.

Naukowcy odkryli, że biorąc pod uwagę zmienność nakładu na pobieranie próbek w czasie, nie ma trwałego wzrostu względnej ilości dowodów na mięsożerność po pojawieniu się H. erectus. Zauważają, że chociaż surowa liczebność zmodyfikowanych kości oraz liczba stanowisk i poziomów zooarcheologicznych wyraźnie wzrosła po pojawieniu się H. erectus, wzrosty zostały odzwierciedlone przez odpowiedni wzrost intensywności pobierania próbek, co sugeruje, że przyczyną może być intensywne pobieranie próbek — a nie zmiany w ludzkim zachowaniu.

READ  Nauka o rakietach: Ślimak na Alasce spowodowany zrzutem paliwa SpaceX

„Przez ponad 20 lat byłem wykopywany i badałem skamieliny znakowane po cięciu, a nasze odkrycia nadal były dla mnie dużym zaskoczeniem”, Briana Pobiner, naukowiec z Human Origins Program w Narodowym Muzeum Historii Naturalnej Smithsonian i współ- autor badania, powiedział. „To badanie zmienia nasze rozumienie tego, co mówią nam zapisy zooarcheologiczne o najwcześniejszym prehistorycznym jedzeniu mięsa”. Pokazuje również, jak ważne jest, abyśmy nadal zadawać ważne pytania dotyczące naszej ewolucji, jednocześnie odkrywając i analizując nowe dowody dotyczące naszej przeszłości”.

W przyszłości naukowcy podkreślili potrzebę alternatywnych wyjaśnień, dlaczego pojawiły się pewne cechy anatomiczne i behawioralne związane ze współczesnymi ludźmi. Możliwe alternatywne teorie obejmują dostarczanie pokarmu roślinnego przez babcie i rozwój kontrolowanego ognia w celu zwiększenia dostępności składników odżywczych poprzez gotowanie. Naukowcy ostrzegają, że żadne z tych możliwych wyjaśnień nie ma obecnie mocnych podstaw w zapisach archeologicznych, więc wiele pozostaje do zrobienia.

„Myślę, że to badanie i jego odkrycia zainteresują nie tylko społeczność paleoantropologów, ale wszystkich ludzi, którzy obecnie opierają swoje decyzje żywieniowe na jakiejś wersji tej narracji o jedzeniu mięsa” – powiedział Barr. „Nasze badanie głosi, że spożywanie dużych ilości mięsa spowodowało zmiany ewolucyjne u naszych wczesnych przodków”.

Oprócz Barra i Pobinera w zespole badawczym znaleźli się John Rowan, adiunkt antropologii na Uniwersytecie Albany; Andrew Du, adiunkt antropologii i geografii na Uniwersytecie Stanowym Kolorado; oraz J. Tyler Faith, profesor nadzwyczajny antropologii na Uniwersytecie Utah.

Źródło historii:

Materiały dostarczone przez Uniwersytet Jerzego Waszyngtona. Uwaga: Treść można edytować pod kątem stylu i długości.