Niektóre sieci supermarketów w Polsce rozpoczęły reglamentację sprzedaży cukru po gwałtownym wzroście zakupów konsumenckich w obawie przed niedoborami i podwyżkami cen, które spowodowały, że wiele półek pozostało pustych.
Ale minister rolnictwa Henrik Kowalczyk podkreślił, że cukru w kraju nie brakuje i że jego chwilowa niedostępność w sklepach jest wynikiem paniki zakupowej.
„Panika powstała z powodu małego problemu, jakim są problemy logistyczne w jednej z sieci handlowych” – powiedział Kowalczyk Radiu Polskiemu. „Kraj nie ma problemu z zaopatrzeniem … ale minie kilka dni, zanim panika ustąpi. Zapewniam wszystkich. Cukier tam jest, ale nie jest to również produkt, który powinien być spożywany w dużych ilościach.”
Problem pogłębiał również fakt, że niektóre małe sklepy zaczęły kupować cukier w dużych ilościach z supermarketu, ponieważ był tam sprzedawany po niższej cenie niż hurtownie. Rzeczpospolita Codzienne cytowanie źródeł branżowych.
Hit jokera.
Cukru ni ma. A ja tak się podrożał. Na 4 zł
Jeszcze 3 dni temu był po 3,50 zł.Tzn, tak nie było. Ale nie było iść p 3,50 zł
Dziś już go nie ma po 4 złTermin inflacja ukryta nabiera nowego znaczenia 😉 pic.twitter.com/x38S74eVRj
– Rafai Mondry (RafalMonders) 26 lipca 2022
Marcin Hadag, dyrektor komunikacji korporacyjnej w dużej sieci dyskontowej Biedronka, powiedział serwisowi Wirtualne Media.
Podobno niektórzy klienci sieci supermarketów kupią jednorazowo od 50 do 100 kilogramów cukru Rzeczpospolita. W rezultacie Pedronka ograniczył kupujących do maksymalnego zakupu 10 kilogramów. Kilka innych sieci, w tym Aldi i Netto, wprowadziło podobne środki.
Wielu komentatorów przyrównało sytuację do czasów komunizmu w Polsce, kiedy puste półki były powszechnym widokiem, a wiele produktów było trudno dostępnych.
„Moja teściowa czuła się dziś o 46 lat młodsza” – napisał na Twitterze Krzysztof Adam Kowalczyk. Rzeczpospolita Redaktor ekonomii. – Chrissia, mam coś dla ciebie – powiedział konspiracyjnym głosem kasjer w lokalnym sklepie i wyciągnął spod stołu kilogram cukru.
Oj, czasy wczesnej młodości się przypominają. żeby nawet gdyby było mile i gdyby oprócz stołu i również lat nam ubywalo. A tu nie dość, że człowiek starszy, aby jeszcze po 35 latach do czasu oczekiwania na półki a do władzy tu nieprawowani kłamcy, durnie i nieudacznicy. Echo … pic.twitter.com/sqy3ylLFol
– Krzysztof Luft 🇵🇱🇪🇺 (KrzyLuft) 26 lipca 2022
Eksperci zapewniają, że Polska, trzeci co do wielkości producent cukru w Europie, ma wystarczające zapasy tego towaru. Zauważają jednak, że jego cena wzrosła o około 40% w ciągu roku z powodu rosnących kosztów nawozów, środków ochrony roślin, paliwa i robocizny. W zeszłym miesiącu inflacja osiągnęła najwyższy poziom od 25 lat.
„Na ceny cukru wpływa również zwiększony popyt na biopaliwa produkowane z buraków cukrowych” – cytuje Jacoba Olebra, ekonomistę Credit Agricole, Business Insider Polska.
„Naprawdę nie martwiłbym się dostępnością cukru na lokalnym rynku” – powiedziała Olibra, dodając, że „nie ma systemu logistycznego, który poradziłby sobie z konsumentami kupującymi cukier luzem”.
Według Związku Producentów Cukru w Polsce w sezonie 2021/22 produkcja cukru w Polsce wyniosła ponad 2,3 mln ton, wobec 1,98 mln ton rok wcześniej, wynika z raportu Business Insider.
Inflacja osiągnęła w Polsce najwyższy od 25 lat poziom 15,6%
Główne źródło obrazu: Myriam Zels / Unsplash
Alicia Ptak jest starszym redaktorem Notes z Polski i dziennikarzem multimedialnym. Wcześniej współpracowałem z Reutersem.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Narodowy Bank Zjednoczonych Emiratów Arabskich stwierdził, że poniedziałkowa przerwa w świadczeniu usług, która dotknęła klientów, nie była cyberatakiem
Stopy procentowe w Polsce są stabilne; Nowe prognozy gospodarcze są zgodne z oczekiwaniami Artykuły
Ekspert ds. kredytów hipotecznych Mark Burris odpowiada na pytanie nurtujące każdego właściciela domu