Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Panika zakupowa prowadzi do niedoborów cukru w ​​polskich supermarketach

Panika zakupowa prowadzi do niedoborów cukru w ​​polskich supermarketach

Niektóre sieci supermarketów w Polsce rozpoczęły reglamentację sprzedaży cukru po gwałtownym wzroście zakupów konsumenckich w obawie przed niedoborami i podwyżkami cen, które spowodowały, że wiele półek pozostało pustych.

Ale minister rolnictwa Henrik Kowalczyk podkreślił, że cukru w ​​kraju nie brakuje i że jego chwilowa niedostępność w sklepach jest wynikiem paniki zakupowej.

„Panika powstała z powodu małego problemu, jakim są problemy logistyczne w jednej z sieci handlowych” – powiedział Kowalczyk Radiu Polskiemu. „Kraj nie ma problemu z zaopatrzeniem … ale minie kilka dni, zanim panika ustąpi. Zapewniam wszystkich. Cukier tam jest, ale nie jest to również produkt, który powinien być spożywany w dużych ilościach.”

Problem pogłębiał również fakt, że niektóre małe sklepy zaczęły kupować cukier w dużych ilościach z supermarketu, ponieważ był tam sprzedawany po niższej cenie niż hurtownie. Rzeczpospolita Codzienne cytowanie źródeł branżowych.

Marcin Hadag, dyrektor komunikacji korporacyjnej w dużej sieci dyskontowej Biedronka, powiedział serwisowi Wirtualne Media.

Podobno niektórzy klienci sieci supermarketów kupią jednorazowo od 50 do 100 kilogramów cukru Rzeczpospolita. W rezultacie Pedronka ograniczył kupujących do maksymalnego zakupu 10 kilogramów. Kilka innych sieci, w tym Aldi i Netto, wprowadziło podobne środki.

Wielu komentatorów przyrównało sytuację do czasów komunizmu w Polsce, kiedy puste półki były powszechnym widokiem, a wiele produktów było trudno dostępnych.

„Moja teściowa czuła się dziś o 46 lat młodsza” – napisał na Twitterze Krzysztof Adam Kowalczyk. Rzeczpospolita Redaktor ekonomii. – Chrissia, mam coś dla ciebie – powiedział konspiracyjnym głosem kasjer w lokalnym sklepie i wyciągnął spod stołu kilogram cukru.

Eksperci zapewniają, że Polska, trzeci co do wielkości producent cukru w ​​Europie, ma wystarczające zapasy tego towaru. Zauważają jednak, że jego cena wzrosła o około 40% w ciągu roku z powodu rosnących kosztów nawozów, środków ochrony roślin, paliwa i robocizny. W zeszłym miesiącu inflacja osiągnęła najwyższy poziom od 25 lat.

READ  Forex Daily: Rynek odczytuje obniżkę stóp procentowych w Chinach jako niedźwiedzią | Artykuł - Towar

„Na ceny cukru wpływa również zwiększony popyt na biopaliwa produkowane z buraków cukrowych” – cytuje Jacoba Olebra, ekonomistę Credit Agricole, Business Insider Polska.

„Naprawdę nie martwiłbym się dostępnością cukru na lokalnym rynku” – powiedziała Olibra, dodając, że „nie ma systemu logistycznego, który poradziłby sobie z konsumentami kupującymi cukier luzem”.

Według Związku Producentów Cukru w ​​Polsce w sezonie 2021/22 produkcja cukru w ​​Polsce wyniosła ponad 2,3 mln ton, wobec 1,98 mln ton rok wcześniej, wynika z raportu Business Insider.

Inflacja osiągnęła w Polsce najwyższy od 25 lat poziom 15,6%

Główne źródło obrazu: Myriam Zels / Unsplash