Niektóre sieci supermarketów w Polsce rozpoczęły reglamentację sprzedaży cukru po gwałtownym wzroście zakupów konsumenckich w obawie przed niedoborami i podwyżkami cen, które spowodowały, że wiele półek pozostało pustych.
Ale minister rolnictwa Henrik Kowalczyk podkreślił, że cukru w kraju nie brakuje i że jego chwilowa niedostępność w sklepach jest wynikiem paniki zakupowej.
„Panika powstała z powodu małego problemu, jakim są problemy logistyczne w jednej z sieci handlowych” – powiedział Kowalczyk Radiu Polskiemu. „Kraj nie ma problemu z zaopatrzeniem … ale minie kilka dni, zanim panika ustąpi. Zapewniam wszystkich. Cukier tam jest, ale nie jest to również produkt, który powinien być spożywany w dużych ilościach.”
Problem pogłębiał również fakt, że niektóre małe sklepy zaczęły kupować cukier w dużych ilościach z supermarketu, ponieważ był tam sprzedawany po niższej cenie niż hurtownie. Rzeczpospolita Codzienne cytowanie źródeł branżowych.
Hit jokera.
Cukru ni ma. A ja tak się podrożał. Na 4 zł
Jeszcze 3 dni temu był po 3,50 zł.Tzn, tak nie było. Ale nie było iść p 3,50 zł
Dziś już go nie ma po 4 złTermin inflacja ukryta nabiera nowego znaczenia 😉 pic.twitter.com/x38S74eVRj
– Rafai Mondry (RafalMonders) 26 lipca 2022
Marcin Hadag, dyrektor komunikacji korporacyjnej w dużej sieci dyskontowej Biedronka, powiedział serwisowi Wirtualne Media.
Podobno niektórzy klienci sieci supermarketów kupią jednorazowo od 50 do 100 kilogramów cukru Rzeczpospolita. W rezultacie Pedronka ograniczył kupujących do maksymalnego zakupu 10 kilogramów. Kilka innych sieci, w tym Aldi i Netto, wprowadziło podobne środki.
Wielu komentatorów przyrównało sytuację do czasów komunizmu w Polsce, kiedy puste półki były powszechnym widokiem, a wiele produktów było trudno dostępnych.
„Moja teściowa czuła się dziś o 46 lat młodsza” – napisał na Twitterze Krzysztof Adam Kowalczyk. Rzeczpospolita Redaktor ekonomii. – Chrissia, mam coś dla ciebie – powiedział konspiracyjnym głosem kasjer w lokalnym sklepie i wyciągnął spod stołu kilogram cukru.
Oj, czasy wczesnej młodości się przypominają. żeby nawet gdyby było mile i gdyby oprócz stołu i również lat nam ubywalo. A tu nie dość, że człowiek starszy, aby jeszcze po 35 latach do czasu oczekiwania na półki a do władzy tu nieprawowani kłamcy, durnie i nieudacznicy. Echo … pic.twitter.com/sqy3ylLFol
– Krzysztof Luft 🇵🇱🇪🇺 (KrzyLuft) 26 lipca 2022
Eksperci zapewniają, że Polska, trzeci co do wielkości producent cukru w Europie, ma wystarczające zapasy tego towaru. Zauważają jednak, że jego cena wzrosła o około 40% w ciągu roku z powodu rosnących kosztów nawozów, środków ochrony roślin, paliwa i robocizny. W zeszłym miesiącu inflacja osiągnęła najwyższy poziom od 25 lat.
„Na ceny cukru wpływa również zwiększony popyt na biopaliwa produkowane z buraków cukrowych” – cytuje Jacoba Olebra, ekonomistę Credit Agricole, Business Insider Polska.
„Naprawdę nie martwiłbym się dostępnością cukru na lokalnym rynku” – powiedziała Olibra, dodając, że „nie ma systemu logistycznego, który poradziłby sobie z konsumentami kupującymi cukier luzem”.
Według Związku Producentów Cukru w Polsce w sezonie 2021/22 produkcja cukru w Polsce wyniosła ponad 2,3 mln ton, wobec 1,98 mln ton rok wcześniej, wynika z raportu Business Insider.
Inflacja osiągnęła w Polsce najwyższy od 25 lat poziom 15,6%
Główne źródło obrazu: Myriam Zels / Unsplash
Alicia Ptak jest starszym redaktorem Notes z Polski i dziennikarzem multimedialnym. Wcześniej współpracowałem z Reutersem.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prezes Zarządu Domu Maklerskiego Reasekuracji ds. zapewnienia możliwości wspierania rozwoju gospodarczego
Tesla zredukowała swój zespół Superchargerów. Co to oznacza dla amerykańskiej sieci pojazdów elektrycznych?
Liderzy biznesu wzywają polski rząd, aby nie rezygnował z projektu „megalotniska”.