Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Polska obiecuje podjąć kroki w celu zapewnienia bezpieczeństwa drobiu w Wielkiej Brytanii

Prawie spotkali się urzędnicy z Polski i Wielkiej Brytanii, żeby porozmawiać o bezpieczeństwie polskiego drobiu.

Minister rolnictwa i leśnictwa Kresor Buda obszernie rozmawiał w zeszłym tygodniu z sekretarzem stanu ds. Środowiska, żywności i rolnictwa George’em Eustem.

Puda powiedział, że był bezpośrednio odpowiedzialny za uwolnienie salmonelli w polskim kurczaku.

„Pomimo trudnej sytuacji epidemiologicznej Polska podejmie wszelkie kroki, aby zmniejszyć i wyeliminować obawy Wielkiej Brytanii o jakość i bezpieczeństwo polskich kurczaków” – powiedział.

„Polska jest gotowa do współpracy z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genu Salmonella w produktach drobiowych”.

Powiązanie z chorobami w wielu krajach
Puda opowiedział Eustace o środkach wdrożonych przez Polskę w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów drobiowych po wybuchu Salmonelli z krajowego drobiu.

Wielka Brytania jest drugim co do wielkości partnerem handlowym Polski w handlu rolno-spożywczym. Obecnie cały łańcuch produkcji drobiu w kraju jest objęty nadzorem hodowlanym.

W mrożonych, surowych i pieczonych produktach z kurczaka z Polski wykryto dwa szczepy Salmonella enteritis. Prawie 500 chorób od stycznia 2020 roku I przynajmniej jedna śmierć w Wielkiej Brytanii. Szczepy wybuchowe stwierdzono u dwóch dostawców w Polsce.

Od maja 2018 r. Szczepy dotknęły również Danię, Finlandię, Francję, Niemcy, Irlandię, Holandię, Polskę i Szwecję.

Eustachy powiedział, że nie ma planów wprowadzenia ograniczeń w imporcie drobiu z Polski.

„Odnotowujemy znaczną poprawę sytuacji związanej z zakażeniami salmonellą w produktach drobiowych”.

W marcu Victoria Brendis, sekretarz generalna Parlamentu ds. Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich (DEFRA), powiedziała, że ​​firma miała okazję rozważyć ograniczenia importowe, kontaktując się z Komisją Europejską, polskimi urzędnikami i dostawcami.

„Nie uważamy za dopuszczalny eksport produktów drobiowych skażonych salmonellą do Wielkiej Brytanii” – powiedział.

Po tym, jak choroba została powiązana z polskim drobiem, główna weterynarz Wielkiej Brytanii Christine Middlemis napisała w liście do swojego kraju w grudniu 2020 r., Wzywając do podjęcia działań.

FSA’s Salmonella Poultry Research
Emily Miles, dyrektor generalna Food Standards Agency (FSA), powiedziała wcześniej, że firma współpracuje ze sprzedawcami detalicznymi, aby zwiększyć świadomość problemu.

READ  Bilety na Poland Masters wyprzedają się w ciągu jednego dnia, ponieważ ekspansja europejska przyspiesza

„Podejrzewamy, że te choroby pochodzą z mniej gotowanych produktów, ale uważamy też, że kurczak z salmonellą nie powinien być pozyskiwany z Polski” – powiedział.

FSA uruchomił dwa programy w celu zbadania zwyczajów konsumentów dotyczących mrożonych, częściowo gotowanych produktów z kurczaka i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe tych produktów w sprzedaży detalicznej w Salmonella, E. coli i Wielkiej Brytanii.

Badanie mikrobiologiczne pozwoli ustalić rozprzestrzenianie się i zasięg Salmonelli i E. coli występujących w mrożonym, półgotowanym chlebie i zgniłych produktach z kurczaka. Modele pochodzą z całej Wielkiej Brytanii i obejmują duże sieci supermarketów oraz właścicieli małych firm.

Ankieta konsumencka zbierze około 2000 odpowiedzi na kwestionariusz internetowy koncentrujący się na tym, jak ludzie biorą, obsługują, przechowują i gotują te mrożone produkty z kurczaka w domu. Oba mają zostać ukończone do stycznia 2022 r.

(Zarejestruj się, aby otrzymać bezpłatną subskrypcję wiadomości dotyczących bezpieczeństwa żywności, Kliknij tutaj.)