Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Przełom w męczeństwie jaj: Naukowcy opracowują jajka wolne od alergii

Przełom w męczeństwie jaj: Naukowcy opracowują jajka wolne od alergii

Naukowcy stworzyli genetycznie zmodyfikowane jajo kurze, znane jako OVM-knockout, w którym brakuje białka śluzu jaja, które powoduje alergię na białko jaja, przy użyciu narzędzi do edycji genomu zwanych TALEN. Wstępne oceny bezpieczeństwa tych jaj nie wykazują mutacji poza celem w regionach kodujących białka ani dowodów na obecność białka alergennego, torując drogę do dalszych badań i potencjalnego zastosowania w żywności i szczepionkach dla osób z alergią na jaja.

Naukowcom udało się zaprojektować jajo kurze, które może być bezpieczne do spożycia przez osoby z alergią na białko jaja. Alergia na jaja kurze jest jedną z najczęstszych alergii u dzieci. Podczas gdy większość dzieci wyrasta z tej alergii w wieku 16 lat, niektóre nadal mają alergię na jajka w wieku dorosłym. Objawy alergii na białko jaja obejmują wymioty i skurcze żołądka, trudności w oddychaniu, pokrzywkę i obrzęk. Ta alergia może również uniemożliwić niektórym osobom otrzymanie niektórych szczepionek przeciw grypie.

Korzystając z technologii edycji genomu, naukowcom udało się stworzyć jajo pozbawione białka odpowiedzialnego za wywoływanie alergii na białko jaja. Białko to, znane jako owomukoid, stanowi około 11% wszystkich białek w białkach jaj.

Badania szczegółowo opisujące profil bezpieczeństwa żywności tego zmodyfikowanego jaja, zwane OVM-knockout, są szczegółowo opisane w artykule opublikowanym w czasopiśmie Toksyny spożywcze i chemiczne w kwietniu 2023 r.

Aby wykorzystać jaja kurze z nokautem OVM jako pokarm, ważne jest, aby ocenić ich bezpieczeństwo jako pokarm.W tym badaniu zbadaliśmy obecność lub brak ekspresji zmutowanego białka, wstawienia sekwencji wektora i efektów poza celem u kurczaków perfundowanych przez OVM przez nukleazy efektorowe podobne do platynowego aktywatora transkrypcji (TALEN) – powiedział Ryo Izaki, adiunkt w Graduate School of Integrated Life Sciences na Hiroszima University w Hiroszimie w Japonii.

TALEN to enzymy restrykcyjne, które rozpoznają określone gatunki[{” attribute=””>DNA sequences and break or cut them.

OVM Knocked Out Chickens

Scientists from Hiroshima University produced OVM knocked out chickens using genome editing tools. (Colored chickens are knockout chickens.) Credit: Ezaki et al. 2023, Food and Chemical Toxicology

In order to develop the OVM-knockout eggs, researchers needed to detect and eliminate the ovomucoid protein in the egg whites. TALENs were engineered to target a piece of RNA called exon 1, which codes for specific proteins. The eggs produced from this technique were then tested to ensure there was no ovomucoid protein, mutant ovomucoid protein, or other off-target effects.

The eggs had the desired frameshift mutation, which is a mutation created by inserting or deleting nucleotide bases in a gene, and none of them expressed mature ovomucoid proteins. Anti-ovomucoid and anti-mutant ovomucoid antibodies were used to detect any traces of the protein, but there was no evidence of ovomucoid in the eggs. This means that mutant ovomucoids could not create new allergens. This is an important step in determining the safety profile of the eggs.

Other gene editing tools, such as CRISPR, tend to have off-target mutagenesis effects. This means that new mutations are prompted by the gene editing process. However, whole genome sequencing of the altered egg whites showed mutations, which were possibly off-target effects, were not localized to the protein-coding regions.

“The eggs laid by homozygous OVM-knockout hens showed no evident abnormalities. The albumen contained neither the mature OVM nor the OVM-truncated variant,” said Ezaki. “The potential TALEN-induced off-target effects in OVM-knockout chickens were localized in the intergenic and intron regions. Plasmid vectors used for genome editing were only transiently present and did not integrate into the genome of edited chickens. These results indicate the importance of safety evaluations and reveal that the eggs laid by this OVM knockout chicken solve the allergy problem in food and vaccines.”

Looking ahead, researchers will continue to verify the safety profile of the OVM-knockout eggs. Because some people are highly allergic to this specific protein, even small amounts of ovomucoid can cause a reaction. Researchers will need to perform additional immunological and clinical studies to determine the safety of the OVM-knockout eggs. At this time, researchers have determined that OVM-knockout eggs are less allergenic than standard eggs and can be safely used in heat-processed foods that patients with egg allergies can eat.

“The next phase of research will be to evaluate the physical properties and processing suitability of OVM-knockout eggs, and to confirm their efficacy through clinical trials,” said Ezaki. “We will continue to conduct further research toward the practical application of allergy-reduced eggs.”

Reference: “Transcription activator-like effector nuclease-mediated deletion safely eliminates the major egg allergen ovomucoid in chickens” by Ryo Ezaki, Tetsushi Sakuma, Daisuke Kodama, Ryou Sasahara, Taichi Shiraogawa, Kennosuke Ichikawa, Mei Matsuzaki, Akihiro Handa, Takashi Yamamoto, and Hiroyuki Horiuchi, 6 March 2023, Food and Chemical Toxicology.
DOI: 10.1016/j.fct.2023.113703

The study was funded by the Japan Society for the Promotion of Science and the Japan Science and Technology Agency.

READ  Meteoryty mogły potrzebować tej pierwszej rzeczy, aby pomóc w sprowadzeniu życia na Ziemię: ScienceAlert