Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Przepisy na australijską jesień: 10 przepisów Yotam Ottolenghi na sezon |  Jesienne jedzenie i picie

Przepisy na australijską jesień: 10 przepisów Yotam Ottolenghi na sezon | Jesienne jedzenie i picie

(na zdjęciu powyżej)

Jesień zapowiada deszcz i chłodną pogodę, co oznacza, że ​​mamy grzyby na głowie. Yotam Ottolenghi używa kilku na raz z tą kombinacją boczniaków królewskich, ostryg, kasztanów i grzybów shiitake, zwieńczoną suszonymi borowikami. Pieczemy go z szalotką, następnie podsmażamy z ziarenkami masła i odrobiną musztardy. Dodaj sos szczypiorkowo-pietruszkowy, który słodko szumi z kminkiem, a to dowód na to, że weganie mają trochę więcej zabawy.

Z tym przepisem jest umowa „dwa w jednym”. Młode bakłażany są ostatnio konserwowane na lato, aby przedłużyć przyjemność o dodatkowy miesiąc, a przyprawiony olej konfiturowy doskonale nadaje się do przyszłych sałatek i pieczonych warzyw.

Miska na jedzenie, która nie jest „talerzem na jedzenie”: Ottolenghi freekeh i owsianka z jajkiem sadzonym i olejem imbirowym. Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian. Stylizacja żywności: Emily Kidd. Projektant rekwizytów: Jennifer Kay. Asystent ds. projektowania żywności: Susanna Unsworth.

Odłóż rozmoczoną letnią rybę Bircher: W weekendy robimy pikantne płatki owsiane. To miska na jedzenie, ale nie „miska na jedzenie” – tak, można ją jeść łyżką; Ale dzięki owocom i delikatnym pąkom zastępuje się je ciężkimi hitami, takimi jak freekeh, ghee, kurkuma, imbir i chili. Dodaj do tego chrupiące smażone jajko i wspaniałą polewę „czosnkowego szpinaku”, a będziesz mieć nowy powód, aby wstać z łóżka w sobotę.

Żółty talerz z dwoma kromkami tostów z fasolą curry i marynowaną cebulą.
„Zboża na grzance, wszystkie dorosłe”: Ottolenghi’s Curried Cheese Butter Płatki zbożowe na grzance. Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian. Dyrektor artystyczny: Jennifer Kay. Stylizacja żywności: Hanna Miller. Projekt rekwizytów: Anna Wilkins i Jennifer Kay. Asystent cateringu: Antonia Bellini.

Wojny o awokado rozgorzały na nowo, ale jeśli wolisz całkowicie zrezygnować z retoryki, ten przepis jest dla Ciebie. To „ziarno na grzance, wszystko dorosłe”, pisze Ottolenghi, i jest to niewiele więcej wysiłku niż wyciągnięcie gotowego Heinza z pudełka.

Wymieszaj trochę cebuli, podsmaż fasolkę z puszki z czosnkiem i imbirem i wymieszaj z odrobiną śmietany, serem i kolendrą. W tym momencie możesz ułożyć mnóstwo tostów i nazwać to dniem, ale bardziej cierpliwi kucharze będą grillować trochę zakwasu, łyżką na fasolę i grillować otwartą kanapkę, aż będzie ładna, złota i musująca. Tak czy inaczej, zwycięzcą jesteś ty.

READ  Szefowie szpiegów Miloszevicia zostali skazani na dłuższe kary więzienia w niedawnym orzeczeniu sądu ONZ

Kiedy zostaje ci pieczeń z kurczaka, robisz rosół. Kreplach to w jidysz słowo oznaczające pierogi, a ten przepis został zainspirowany Roma Felstein, matką jednego z kolegów Ottolenghiego. Kreplach są zawijane w skórki wonton, nadziewane rozdrobnionym mięsem z kurczaka i kimchi i gotowane na wolnym ogniu w bulionie z kości kurczaka. Rzeczy, które ożywiają duszę.

Duża miska z tadżinem z ciecierzycy, pomidorów i marchwi posypana serem feta i posypana ziołami.
Bogaty, pikantny i przygotowany do pokoju z bajglem: jednogarnkowy hummus ottolengi z marchewką, daktylami i marynowanym serem feta. Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian. Dyrektor artystyczny: Jennifer Kay. Stylizacja żywności: Hanna Miller. Projekt rekwizytów: Anna Wilkins i Jennifer Kay. Asystent cateringu: Antonia Bellini.

Ciepłe przyprawy, ziemisty hummus, słodka, miękka marchewka: ten powolny bojler Ma wielką jesienną energię. Suszona ciecierzyca nadaje temu daniu lepszy smak i konsystencję niż odmiana z puszki, więc zaplanuj z wyprzedzeniem moczenie ich przez noc. smażone z czosnkiem, imbirem, kminkiem, cynamonem, marchewką i daktylami Medjool; Pozwól mu moczyć się w piekarniku przez kilka godzin, a wyniki będą bogate, soczyste i zaprojektowane do nabierania chleba.

Zbliżenie szerokich wstążek makaronu gryczanego z zieloną kapustą i bułką tartą na białym talerzu.
Makaron bez maszyny: pizza Ottolenghi z kapustą miso i przyprawioną bułką tartą. Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian. Stylizacja żywności: Emily Kidd. Projektant rekwizytów: Jennifer Kay. Asystent ds. cateringu: Kristen Jacobson

„Mogę jeść makaron każdego dnia w roku” — pisze Ottolenghi. Tutaj zwraca uwagę na pizzoccheri, gryczane tagliatelle z północnych Włoch, stworzone do minimalistycznych kuchni – nie potrzebujesz maszyny, aby zrobić je od podstaw. Orzechowe pizzocherri pięknie komponuje się z palonym masłem i cytryną oraz innym pysznym połączeniem: białym miso i kapustą.

Zbliżenie kremu karmelowego z łyżką pobraną z niego posypaną posiekaną cytryną.
Elegancki opis tradycyjnej receptury: palony miód Ottolenghi i cytrynowy krem ​​karmelowy Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian. Stylizacja żywności: Emily Kidd. Projektant rekwizytów: Jennifer Kay. Asystent cateringu: Susanna Unsworth.

Istnieje chemia, która zachodzi, gdy dodajesz sól, kwas lub chili do deserów, a to danie ma wszystkie trzy. Solony sos tatarski i płatki chili dodają cierpkości i wymiaru słodkiemu karmelowi, a palony miód stanowi elegancką odmianę tradycyjnej receptury.

Żeliwna patelnia z ciastem francuskim nadziewanym figami i kwaśną śmietaną.
Postaw to holenderskie dziecko w kącie: holenderskie dziecko Ottolenghi z konfiturą figową i kwaśną śmietaną. Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian. Stylizacja żywności: Emily Kidd. Projektant rekwizytów: Jennifer Kay. Asystent cateringu: Susanna Unsworth.

Holenderskie dziecko nie jest ani Holendrem, ani dzieckiem (w przeciwieństwie do tego Dziecko Nebo jest w połowie Holendrem). Jest to jednak ogromny placek pochodzenia niemieckiego podawany z zimną śmietaną. Rób tak, jak robi to Ottolenghi i pij figę, gdy jest u szczytu (przedni koniec jesieni), gotuj na wolnym ogniu w syropie, a następnie podawaj z delikatnym dzieckiem. Pozostałe figi można przechowywać w lodówce do miesiąca.

READ  Amerykańscy strażacy przygotowują się na niebezpieczną pogodę, gdy w Kalifornii i Oregonie płonie 70 pożarów

Ponadprzeciętne ujęcie chrupiącego naleśnika wypełnionego karmelem i bananem, zwieńczone bitą śmietaną, karmelem i skórką z cytryny.
Ciasto, które udowadnia więcej, to więcej: Solone ciasto bananowo-pekanowe Ottolenghiego. Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian

Ciasto z precla i orzechów pekan. Solone nadzienie z karmelizowanego rumu. Bananowo-rumowy karmel. Krem z syropu klonowego. To jest ciasto, które dowodzi, że więcej znaczy więcej, a jeśli chodzi o instrukcje dotyczące przepisu, to ciasto buduje dramatyczne crescendo: „Posyp 1 1/2 łyżki karmelu na wierzchu… i wlej resztę do miski lub dzbanka. „Jesienne pieczenie nigdy tak nie brzmiało. Jakość nigdy.