Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

„Wybredne” pasożyty zmieniają metabolizm żywiciela, selektywnie jedząc swój własny bufet tłuszczowy

„Wybredne” pasożyty zmieniają metabolizm żywiciela, selektywnie jedząc swój własny bufet tłuszczowy

Po raz pierwszy stwierdzono obecność drobnoustrojów pasożytniczych, które zmieniają metabolizm swoich żywicieli.

Sprawcami są małe pasożytnicze archeony tego gatunku Candida Nanohaloarchaeum antarcticus, który pasożytuje na innych organizmach jednokomórkowych i jest żywicielem gatunku archeologicznego. Halubrom lacusprofundi.

Naukowcy odkryli, że pasożyty te bardzo selektywnie wybierają zasoby, które kradną z organizmu żywiciela.

„Innymi słowy,” mówi mikrobiolog morski Joshua Hamm Królewski Holenderski Instytut Badań Morskich (NIOZ)Kalifornia. N. antarctica jest wybrednym zjadaczem.

Archaea to organizmy jednokomórkowe, które przypominają bakterie, ale należą do zupełnie innej domeny organizmów. Kalifornia. N. antarcticus należy do grupy archeonów znanych jako DPANN – małe archeony. Niektóre z tych organizmów pasożytują na innych organizmach jednokomórkowych, połykając lipidy żywiciela jako materiał budulcowy ich błon.

Kilka lat temu odkrył to zespół naukowców Kalifornia. N. antarcticus nie tylko pasożytuje na starożytnych drobnoustrojach, ale w szczególności, co zaskakujące, zależy od H. lacusprofundi Za tłuszcze i inne metabolity, których sam nie jest w stanie wytworzyć.

Zespół badaczy kierowany przez Su Ding, mikrobiologa z NIOZ, przyjrzał się bliżej obu organizmom, aby lepiej zrozumieć Kalifornia. N. Zależność Antarktydy. Ich praca obejmowała analizę Tłuszczelub związki tłuszczowe, występujące w parach żywiciel-pasożyt oraz w H. lacusprofundi Który nie został zhakowany Kalifornia. N. Antarktyda.

Było to możliwe jedynie dzięki nowej technice analitycznej opracowanej przez Dinga, która pozwoliła naukowcom zobaczyć wszystkie obecne tłuszcze, nawet te, których jeszcze nie zidentyfikowali. Poprzednie techniki nie pozwalały naukowcom zobaczyć tłuszczów, jeśli nie wiedzieli, czego szukają.

Ich ustalenia były zaskakujące. Po pierwsze, analizowane pasożyty nie pożerały całego tłuszczu swoich żywicieli dobrowolnie lub mimowolnie. Stwierdzono, że selektywnie przyjmują tylko niektóre związki na własny użytek, resztę pozostawiając bez zmian. Naprawdę wybredni zjadacze.

READ  Naukowcy odkryli aktywność promieniowania rentgenowskiego, która rzuca światło na ewolucję galaktyk
H. lacusprofundipo lewej stronie, przeszkadza jej Kalifornia. N. Antarktyda. (Jozue n. Ważny)

Po drugie, metabolizm H. lacusprofundi Pokazuje wyraźne różnice między osobnikami pasożytniczymi i niepasożytniczymi. Ilości tłuszczu są różne w przypadku atakującego drobnoustroju, przy czym następuje znaczne zmniejszenie ilości tłuszczu pobieranego przez drobnoustroje. Kalifornia. N. antarctica, ale wzrost zawartości innych lipidów w małym ciele żywiciela.

Naukowcy twierdzą, że jest to prawdopodobnie reakcja na zwiększone obciążenie metaboliczne spowodowane obecnością pasożyta. Ponadto gatunek żywiciela ma niezwykłą błonę dla archeonów. Podczas serwowania H. lacusprofundi Mając tę ​​zaletę dla środowiska, że ​​są bardziej energooszczędne, mogą również pozwolić pasożytowi uciec przed ostrym smakiem tłuszczu.

Naukowcy zauważyli również, że pewne zmiany w składzie błony zakażonego żywiciela mogą być reakcją obronną pasożyta.

Konieczne będą dalsze badania, aby zrozumieć mechanizmy stojące za selekcją lipidów pasożyta i reakcją obronną żywiciela, ale sama wiedza, że ​​archeony pasożytnicze mogą zmieniać metabolizm żywiciela, niesie ze sobą kilka interesujących implikacji.

Naukowcy twierdzą, że wzmocnienie mechanizmów obronnych i zmiana produkcji lipidów w odpowiedzi na pasożyta może mieć wpływ na reakcję żywiciela na inne bodźce zewnętrzne, takie jak zmiana temperatury lub poziomu pH.

„Nie tylko [the discovery] Rzucenie pierwszego światła na interakcje między różnymi archeonami; „Daje to zupełnie nowy wgląd w podstawy ekologii drobnoustrojów”. Hamm mówi.

„Zwłaszcza dlatego, że wykazaliśmy obecnie, że te pasożytnicze drobnoustroje mogą wpływać na metabolizm innych drobnoustrojów, co z kolei może zmieniać sposób, w jaki reagują one na środowisko. Konieczne są przyszłe prace, aby określić, w jakim stopniu może to wpływać na stabilność drobnoustrojów”. Społeczeństwo w zmieniających się okolicznościach”.

Wyniki badań zespołu opublikowano w czasopiśmie Komunikacja przyrodnicza.