Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Zwiększone spożycie oliwy z oliwek związane z niższym ryzykiem zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych

Spożycie oliwy z oliwek wzrosło z 1,6 grama dziennie w 1990 roku do prawie 4 gramów dziennie w 2010 roku.

Pacjenci, którzy spożywali więcej niż 7 gramów oliwy z oliwek dziennie, mieli mniejsze ryzyko zgonów z powodu chorób układu krążenia, raka, zgonów z powodu chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu oddechowego, zgodnie z badaniem opublikowanym w Journal of American College of Cardiology.

„Nasze odkrycia potwierdzają aktualne zalecenia dietetyczne dotyczące zwiększenia spożycia oliwy z oliwek i innych wielonienasyconych olejów roślinnych” – powiedziała w prasie naczelna autorka dr Marta Joach Ferry, starszy pracownik naukowy w Departamencie Żywienia Harvard TH Chan School of Public Health. uwolnienie. Lekarze powinni doradzić pacjentom zastąpienie niektórych tłuszczów, takich jak ghee i masło, oliwą z oliwek, aby poprawić ich zdrowie. Nasze badanie pomaga zapewnić bardziej szczegółowe zalecenia, które są łatwiejsze do zrozumienia dla pacjentów i wprowadzenia ich do diety”.

Badacze przeanalizowali 60 582 kobiety i 31 801 mężczyzn, korzystając z uczestników badania Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study. Uczestnicy byli wolni od chorób sercowo-naczyniowych i raka na początku badania w 1990 roku. W ciągu 28 lat obserwacji dieta uczestników była oceniana za pomocą kwestionariusza co 4 lata, w którym pytano, jak często, średnio, jedzą niektórych produktów spożywczych oraz rodzajów tłuszczów i olejów, a także marki lub rodzaju olejów używanych do gotowania.

Spożycie oliwy z oliwek obliczono na podstawie sumy 3 pozycji w ankiecie: oliwy z oliwek stosowanej w dressingach do sałatek, oliwy z oliwek dodawanej do żywności lub chleba oraz oliwy z oliwek używanej do pieczenia i smażenia w domu. Jedna łyżka stołowa odpowiadała 13,5 gramom oleju, a spożycie innych olejów roślinnych obliczono na podstawie oceny oleju zgłaszanej przez uczestników oraz rodzaju tłuszczu używanego do gotowania w domu.

Spożycie margaryny i masła oparto na zgłoszonej częstotliwości spożycia margaryny w kadzi lub miękkiej margarynie oraz ilości margaryny lub masła dodanej podczas pieczenia i smażenia w domu. Obliczono również spożycie nabiału, tłuszczu i innych składników odżywczych.

READ  Astronauci analogowi przeszkoleni do misji na Marsa

Według badań, spożycie oliwy z oliwek wzrosło z 1,6 grama dziennie w 1990 roku do prawie 4 gramów dziennie w 2010 roku. Spożycie innych tłuszczów pozostało na stałym poziomie.

„Prawdopodobnie wysokie spożycie oliwy z oliwek jest oznaką ogólnie zdrowej diety i wyższego statusu społeczno-ekonomicznego” – powiedział Guasch-Ferre w komunikacie prasowym. „Jednak nawet po uwzględnieniu tych i innych czynników statusu społeczno-ekonomicznego nasze wyniki pozostały w dużej mierze takie same”.

W ciągu 28 lat wśród uczestników zginęło 36 856 osób. Według badań uczestnicy spożywający więcej oliwy z oliwek byli bardziej aktywni fizycznie, pochodzili z Europy Południowej lub śródziemnomorskiej, rzadziej palili i spożywali więcej owoców i warzyw w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali mniej oliwy z oliwek. Średnie całkowite spożycie oliwy z oliwek w najwyższej kategorii wyniosło około 9 gramów dziennie na początku badania i obejmowało 5% uczestników badania.

Kiedy badacze porównali tych, którzy rzadko lub nigdy nie spożywali oliwy z oliwek, z tymi, którzy spożywali najwięcej oliwy z oliwek, odkryli, że ci, którzy spożywali najwięcej oliwy z oliwek, mieli o 19% mniejsze ryzyko zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych, 17% mniejsze ryzyko zgonów z powodu raka i 29%. mniejsze ryzyko infekcji. Śmiertelność neurodegeneracyjna, 18% niższe ryzyko zgonu z powodu układu oddechowego. Naukowcy odkryli również, że zastąpienie 10 gramów dziennie innych tłuszczów, takich jak margaryna lub masło, oliwą z oliwek wiązało się z 8% do 34% wyższym ogólnym ryzykiem śmiertelności wynikającym z przyczyn. Nie znaleźli żadnych znaczących skojarzeń, gdy oliwa z oliwek została zastąpiona innymi olejami roślinnymi.

„Obecne badanie i poprzednie badania wykazały, że spożywanie oliwy z oliwek może mieć korzyści zdrowotne” – powiedziała w komunikacie prasowym Susanna C. Larson, adiunkt epidemiologii w Karolinska Institutet. Pozostaje jednak wiele pytań. Czy korelacje są przyczynowe czy fałszywe? Czy spożywanie oliwy z oliwek chroni przed niektórymi chorobami układu krążenia, takimi jak udar i migotanie przedsionków, czy tylko innymi poważnymi chorobami i przyczynami śmierci? Ile oliwy z oliwek potrzeba do efektu ochronnego? Aby odpowiedzieć na te pytania, potrzebne są dalsze badania”.

READ  Nowe badanie sugeruje, że zakorzenione drzewo jest kluczem do zrozumienia ewolucji bakterii

odniesienie

Wysokie spożycie oliwy z oliwek wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia. Nowe wydanie. Alarm Eureka. 10 stycznia 2022. Dostęp 12 stycznia 2022. https://www.eurekalert.org/news-releases/939419