Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Stymulatory bakteryjne | Wiadomości z Mirage

Ostatnia dekada zrewolucjonizowała badania nad symbiotycznymi związkami między bakteriami jelitowymi a ich gospodarzami zwierzęcymi, w tym ludźmi, ponieważ odkryto, że te drobnoustroje wpływają na zdrowie i choroby. Jednak pomimo ogromnego postępu, jaki został dokonany, mechanizmy, za pomocą których drobnoustroje żyjące w jelitach wchodzą w interakcję z funkcjami naszego organizmu, nie są dobrze poznane. Niedawno opublikowane badanie przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Nauki Weizmanna ujawniło fundamentalny mechanizm regulacyjny oparty na ścisłym związku między bakteriami jelitowymi a produkcją energii przez gospodarza w modelu muszki owocowej. Wyniki te dostarczają ujednoliconego wyjaśnienia różnych mechanicznych skutków bakterii jelitowych, a także wyjaśniają dobrze znany kompromis między przeżyciem a reprodukcją.

Dr Julia Gninsky. Forma współpracy między bakteriami jelitowymi a

Poprzednia praca dla grupy Yoav Swain Departament Nauk Biomolekularnych donosi o zaskakującym związku między bakteriami jelitowymi a oogenezą – produkcją lub rozwojem jaj (komórek jajowych) – w jajnikach. W bieżącym badaniu – prowadzonym przez dr Julię Gninsky we współpracy z dr Sergeyem Malitsky i dr Maximem Aitkinem z Departamentu Podstawowych Instalacji dla Nauk Przyrodniczych – naukowcy starali się dokładnie zrozumieć, w jaki sposób bakterie jelitowe wywierają daleko idący wpływ na układ rozrodczy. Rekrutując Drosophila do ich przyczyny, odkryli, że w tym efekcie pośredniczą czynniki pochodzenia bakteryjnego, które regulują zarówno produkcję energii w organizmie gospodarza, jak i wydatkowanie energii na różne funkcje gospodarza. Obejmuje to regulację rozwoju i funkcji układu rozrodczego poprzez krążenie w mitochondriach metabolitów bakterii niezbędnych do oddychania komórkowego.

Profesor Yoav Swain: „Odkryliśmy fundamentalny mechanizm bakteryjnej regulacji aktywności mitochondriów w organizmie gospodarza”.

Mitochondria, ogólnie określane jako „centrum mocy” komórki, są organellami eukariotycznymi, które pośredniczą w procesie oddychania komórkowego. Często spotykane w setkach, a nawet tysiącach kopii w większości komórek ciała, mitochondria są naszym głównym źródłem produkcji ATP – podstawowej waluty energetycznej wszystkich żywych istot. Produkcja ATP w mitochondriach zależy od kluczowych koenzymów, takich jak FAD. Koenzymy są zwykle wytwarzane z witamin, które działają jako cząsteczki prekursorowe. Na przykład prekursorem biosyntezy FAD jest witamina B2 (ryboflawina). Jednak, podobnie jak ludzie i inne zwierzęta, mucha nie może samodzielnie wytwarzać witamin z grupy B, więc dostarczanie witamin, takich jak ryboflawina, musi być „zlecone” – do diety lub mikroflory jelitowej (lub obu). Witaminy z grupy B i inne produkty przemiany materii bakterii jelitowych są wchłaniane w jelicie, a następnie rozprowadzane w wielu miejscach w organizmie.

READ  Nowy orbiter uchwycił wspaniałe obrazy dziwnej zorzy polarnej na Marsie

Chociaż można oczekiwać, że znaczenie witamin bakteryjnych wzrośnie, gdy gospodarz jest niedożywiony, naukowcy postawili hipotezę, że dostarczanie przez bakterie witamin z grupy B może regulować funkcję mitochondriów w komórkach gospodarza również w szeregu standardowych warunków żywieniowych. Aby przetestować swoją hipotezę, usunęli wszystkie bakterie jelitowe z samic muszek owocówek — pozostawiając je wolne od zarazków — i zaobserwowali niedobór FAD, co skutkowało zmniejszoną aktywnością mitochondriów, zmniejszoną produkcją ATP i niewielką utratą masy ciała. Zaobserwowano znaczne osłabienie aktywności mitochondrialnej w jajnikach, szczególnie w komórkach pęcherzyka rozwijającego się oocytu. Aby ustalić, czy tłumiona oogeneza była spowodowana osłabieniem aktywności mitochondrialnej w jajniku, naukowcy stłumili ekspresję niektórych genów mitochondrialnych w komórkach pęcherzyka jajnikowego, tym razem bez eliminowania mikroflory jelitowej. Odkryli, że zakłócenie mitochondrialnej funkcji tych komórek wystarczyło, aby znacząco utrudnić tworzenie jaj. W rzeczywistości efekt ten był podobny do obserwowanego u much wolnych od zarazków. Co więcej, rekolonizacja pozbawionych zarazków samic muchy bakteriami jelitowymi (lub alternatywnie uzupełnienie ich diety ryboflawiną), przywróciła funkcję mitochondriów w komórkach pęcherzyka, podniosła poziom ATP w jajnikach i całym ciele oraz zwiększyła produkcję oocytów. Związek przyczynowy między metabolizmem bakterii jelitowych a wytwarzaniem energii przez gospodarza został dodatkowo poparty pomiarami poziomu ATP i całkowitej masy samców muszek.

Oś regulacji bakteryjnej i mitochondrialnej można prawdopodobnie znaleźć u różnych gatunków zwierząt

„W naszych wysiłkach zmierzających do wyjaśnienia „odległego” wpływu bakterii jelitowych na układ rozrodczy odkryliśmy zasadniczy mechanizm bakteryjnej regulacji aktywności mitochondriów w organizmie gospodarza” – wyjaśnia profesor Swain. „Jak wielokrotnie zauważono, względna prostota modelu Drosophila sprawia, że ​​jest on szczególnie skuteczny w odkrywaniu elementarnych procesów charakteryzujących wszystkie żywe istoty, w tym człowieka. Ponieważ podstawowe mechanizmy wytwarzania energii są wysoce ewolucyjnie zachowane, oczekujemy, że oś regulacji będą również bakteryjne i mitochondrialne do zastosowania w wielu innych gatunkach”.

READ  Łagodne zaburzenia tarczycy mogą powodować poważne problemy z sercem

Jajo znajduje się we wczesnych stadiach rozwoju w części jajnika muszki owocowej. zielony – nieaktywne mitochondria; Żółty i czerwony – aktywne mitochondria

Wyniki tego badania dostarczają również mechanistycznego wyjaśnienia dobrze znanego kompromisu między przeżyciem a reprodukcją. Różne stresujące warunki (w tym niedożywienie) wymagają niewielkich nakładów na energochłonny proces rozrodczy, aby umożliwić organizmowi radzenie sobie ze stresorami. Związek przyczynowy między niedoborem witamin typu B (i ich pochodnych koenzymów) a dominującym tłumieniem aktywności mitochondriów w jajniku przedkłada wydatek energetyczny na procesy zapewniające przeżycie reprodukcyjne. „Chociaż wykazaliśmy jedynie mechanistyczną realokację energii u much wolnych od zarazków, spodziewamy się, że będzie ona stosowana w szerokim zakresie scenariuszy” – mówi dr Gnainsky.

Podsumowując, odkrycia te ujawniają ważną oś oddziaływania mitochondriów drobnoustrojów, która łączy bakterie jelitowe z ogólnoustrojową regulacją energii i reprodukcji gospodarza. Fakt, że mitochondria są genetycznie odrębnymi organellami, które, jak się uważa, pochodzą od pradawnych bakterii, stanowi intrygujący obraz współpracy między bakteriami jelitowymi a ich „prymitywnymi matkami” – mitochondriami.