Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Japońska restauracja Okami umieszcza 16 miejsc w administracji wolontariackiej

Japońska restauracja Okami umieszcza 16 miejsc w administracji wolontariackiej

Popularna japońska restauracja objęła w całym kraju dobrowolną administracją kilkanaście swoich lokali, zrzucając winę na inflację i koszty pandemii.

Administracją objęto osiem restauracji Okami w Nowej Południowej Walii, pięć w Victorii, dwie w ACT i jedną w Australii Południowej.

Sieć restauracji typu „wszystko, co możesz zjeść” ma w Australii ponad 50 lokalizacji i oferuje w swoim menu ponad 30 różnych dań.

Dotknięte restauracje to Glenunga w Australii Południowej; Braddon i Mawson w Canberze; Ballarat, Camberwell, Hampton, Milton i Sunbury w Wiktorii, a także Camden, Cronulla, Dubbo, Marrickville, Pennant Hills, Penrith, Sutherland i Wagga Wagga w Nowej Południowej Walii.

Powołano firmę audytorską, podatkową i doradczą Grant Thornton, a współdyrektorami zostali Philip Campbell Wilson i John McInerney.

Campbell-Wilson powiedziała, że ​​w okresie świątecznym 16 restauracji będzie działać normalnie, minimalizując wpływ na personel.

„Praca restauracji liczy około 250 pracowników, zarówno na pełen etat, jak i na pół etatu oraz dorywczo” – powiedział.

„Administratorzy zawarli umowę o zarządzanie z Okami Distribution, aby kontynuować prowadzenie działalności w okresie dobrowolnego zarządzania.

„Takie podejście ma na celu zachowanie wartości przedsiębiorstwa i umożliwienie rozważenia formalnego planu restrukturyzacji.

„Zobowiązaliśmy się do finansowania wynagrodzeń przed zatrudnieniem i dopilnowania, aby wynagrodzenia wszystkich pracowników były aktualne. Działanie to ma na celu zmniejszenie wpływu kierownictwa na pracowników przed Świętami Bożego Narodzenia.

Japońskie restauracje określane są jako miejsce przyjazne rodzinom, z menu składającym się z 30 plus 30 opcji na zamówienie, od sushi, przez carpaccio, po katsu.

Campbell-Wilson powiedział, że za problemy restauracji odpowiedzialny jest wpływ Covid-19, ale Grant Thornton przyjrzy się bliżej problemom.

„Na podstawie naszych wstępnych rozmów z założycielem Okami uważają, że pandemia Covid-19 ma opóźniony wpływ” – powiedział.

„W połączeniu z presją inflacyjną na koszty skutkującą niższą sprzedażą i rosnącymi kosztami operacyjnymi.

„Nasze dochodzenie w tej sprawie dopiero się rozpoczęło”.

READ  Elastyczne granice eksportowe: Następna faza energii słonecznej na dachach zaczyna się najpierw w Australii