Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Jest na naszych talerzach iw naszych odchodach, ale czy mikrodrobiny plastiku stanowią zagrożenie dla zdrowia? | Plastikowy

Choć pomysł może być niesmaczny, obecnie jest prawdopodobne, że wszystkie nasze diety zawierają małe porcje plastiku.

Miejsca, w których znaleziono mikroplastiki i włókna z tworzyw sztucznych, zaczynają się czytać jak lista zakupów w supermarkecie.

Badania wykazały, że mikroplastiki – czyli kawałki lub włókna mniejsze niż 5 mm – znajdują się w żywności, w tym herbacie, soli, wodorostach, mleku, owocach morza, miodzie, cukrze, piwie, warzywach i napojach bezalkoholowych. Woda z kranu zawiera plastik. Woda butelkowana zawiera więcej.

Nanocząsteczki mikroplastyczne występują w naszym środowisku lądowym i morskim Większość miejsc, w których szukali naukowcyI W tym niektóre z najbardziej oddalonych obszarów na ziemiI zagrożenie i W niektórych przypadkach morderstwo, dzikie zwierzęta.

Ale jeśli chodzi o wszechobecny wpływ plastiku na zdrowie ludzi, jakie są zagrożenia?

„Nikt tak naprawdę nie zna odpowiedzi” – mówi profesor Mark Taylor z Macquarie University w Sydney i ekspert ds. Zanieczyszczenia środowiska. „Ale brak dowodów nie jest dowodem na brak”.

Szklany słoik zawierający próbkę mikroplastiku zebranego z oceanu w Hongkongu. Zdjęcie: Alex Hoford / EPA

Ryż jest pełen mikroplastików

W tym tygodniu prof Badanie ryżu zakupionego w supermarketach i hurtowniach spożywczych W Queensland wydano ostatnie ostrzeżenie.

Naukowcy znaleźli plastik w każdej próbce, niezależnie od tego, czy ryż był uprawiany w Tajlandii, Indiach, Pakistanie czy Australii i czy był zapakowany w plastik czy papier.

Mycie ryżu zmniejszyło ilość plastiku, który mógłby potencjalnie wchłonąć. Ale w badaniu do płukania wykorzystano specjalną filtrowaną wodę. Większość gospodarstw domowych ma tylko wodę wodociągową (Zawiera drobne cząsteczki plastiku).

Ryż wstępnie ugotowany – taki, który jest sprzedawany w torebkach do podgrzewania w kuchence mikrofalowej – ma najwięcej plastiku. Ale kwoty są nieznaczne.

Badanie mówi, że 100-gramowa porcja ryżu zazwyczaj zawiera 3,7 mg mikroplastiku, jeśli jest niemyty, 2,8 mg, jeśli jest umyty lub 13,3 mg w przypadku ryżu błyskawicznego (w torebkach do podgrzewania w mikrofalówce). Ziarno ryżu waży około 30 mg.

Dr Jake O’Brien, główny autor badania z Queensland Alliance for the Environment Zdrowie Nauka mówi, że wyższy poziom plastiku we wstępnie ugotowanych próbkach był bardziej prawdopodobny z powodu dodatkowego przetwarzania, przez które przechodzą przed zapakowaniem, a nie samego plastikowego opakowania.

Według badań ryż ma wiele możliwości wychwytywania plastiku, od gleby po maszyny używane do zbioru, przechowywania, transportu i przetwarzania ryżu, po pakowanie i obsługę.

W przypadku średniego spożycia ryżu w Australii odpowiada to około 1 gramowi plastiku rocznie.

O’Brien odkrył również poziom mikroplastiku w krewetkach, ostrygach i sardynkach. Brał również udział w badaniach, w których stwierdzono obecność mikrodrobin plastiku w pozostałościach stałych osadów ściekowych.

Ten szlam – znany jako biocząsteczki – jest Szeroko Stosowany jest jako nawóz i środek poprawiający glebę na terenach rolniczych. Trochę Naukowcy zapytali, czy jest to proces Oznacza, że ​​gleba uprawna jest nieoczekiwanym wysypiskiem dla lokalnych cząstek plastiku.

Nasza ekspozycja na małe kawałki plastiku nie ogranicza się do tego, co pijemy lub jemy. Zespół z Uniwersytetu Macquarie w Sydney pobrał próbki kurzu unoszącego się w powietrzu z domów i w badaniu opublikowanym na początku tego miesiąca wykazał, że około 40% z nich to plastik.

Cząsteczki plastiku przedostają się do naszych ciał, tak jak wyraźnie mają Występuje w ludzkich odchodach.

Naukowcy z Włoch opracowali protokół wolny od plastiku w szpitalnej sali porodowej, a następnie zbadali łożysko. znaleźli Są też mikroplastiki.

Taylor, który przeprowadził badanie pyłu, mówi, że „przesadą” byłoby stwierdzenie, że jedzenie mikroplastików ma wyraźny wpływ na nasze zdrowie, ale podkreśla, że ​​nie oznacza to, że przyszłe badania nie napotkają problemów.

„Byłoby mądrze i mądrze, gdyby ludzie ograniczyli zużycie plastiku w swoich domach, gdy tylko jest to możliwe. Czy naprawdę potrzebujemy tych wszystkich plastikowych pojemników na żywność?”

Eksperci od zanieczyszczenia środowiska zalecają zmniejszenie ilości plastiku, którego używamy w domu.
Eksperci od zanieczyszczenia środowiska zalecają zmniejszenie ilości plastiku, którego używamy w domu. Zdjęcie: hedgehog94 / Getty Images / iStockphoto

„Dawka czyni truciznę.”

Profesor Ian Musgrave, toksykolog z University of Adelaide, mówi, że wiedza o tym, czy mikroplastiki są szkodliwe dla ludzi, jest trudna do rozwiązania, gdy jesteśmy narażeni na wiele innych substancji.

„To bardzo trudne, ponieważ żyjemy w środowisku, które ma wiele innych cech” – mówi. Jednak mamy stare powiedzenie, że to dawka tworzy truciznę.

„Chociaż konsumujemy rzeczy, które zawierają śladowe ilości mikroplastiku, nie wchłaniamy ich. Ale ponieważ nie możemy udowodnić szkody, nie jest to powód, aby być w transporcie”.

Istnieje wiele badań, które pokazują, że zwierzęta morskie połykają mikrodrobiny plastiku, w tym ptaki morskie i RybaTrudno jednak wyodrębnić ich wpływ od wszystkich innych rodzajów zanieczyszczeń i stresu, na które są narażeni.

Podobnie jest Pojawiające się badania opisujące wpływ mikrodrobin plastiku Na myszach laboratoryjnych niektórzy naukowcy sugerują, że jeśli dawka jest wystarczająco wysoka, może to wpłynąć na rozmnażanie.

Badanie z 2019 r Niemieccy naukowcy zbadali 34 artykuły gospodarstwa domowego z tworzyw sztucznych Od kapci pod prysznic i tacek z owocami po kubki jogurtowe i płatki złuszczające.

Wiele związków zawierało związki toksyczne, ale Musgrave twierdzi, że produkty były moczone przez godzinę w roztworze alkoholu. Ten proces nie zachodzi w ludzkim ciele.

Mówi jednak, że zakurzone środowiska ogólnie mogą być szkodliwe, a włókno – czy to z plastiku, czy z innego powodu – może również powodować problemy z oddychaniem.

Mówi, że tworzywa sztuczne mają ogromny wpływ na środowisko morskie, a także niepokoi go wpływ cząstek stałych na zdrowie ludzi Guma i mikroplastiki pochodzące ze zużytych opon drogowych.

„Opony z mikroplastiku są naprawdę złe” – mówi.

Oświadczenie Food Standards Australia Nowa Zelandia, organ rządowy, który ustala normy i reguluje bezpieczeństwo żywności, mówi, że naukowcy i społeczność stale interesują się potencjalnym wpływem mikroplastików na zdrowie w żywności.

„Dowody naukowe dotyczące potencjalnego narażenia i zagrożeń dla zdrowia wciąż ewoluują, jednak naszym obecnym poglądem jest to, że jest mało prawdopodobne, aby zanieczyszczenie łańcucha pokarmowego tworzywami sztucznymi doprowadziło do bezpośredniego zagrożenia zdrowia konsumentów”.

READ  Jak Thomas Pesquet świętował 14 lipca na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej?