Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Największe jak dotąd badanie UPF wskazuje, że żywność ultraprzetworzona jest powiązana ze śmiercią

Największe jak dotąd badanie UPF wskazuje, że żywność ultraprzetworzona jest powiązana ze śmiercią

Opublikowano wyniki największego dotychczas badania dotyczącego żywności ultraprzetworzonej (UPF) i nie są dobre wieści dla produktów z kategorii Nova 4. Według wyników badania spożycie UPF wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych skutki zdrowotne, zwłaszcza choroby układu krążenia, powszechne zaburzenie psychiczne i śmiertelność.

Wyniki największego jak dotąd na świecie badania UPF

Biorąc pod uwagę prawie dziesięć milionów uczestników (głównie dorosłych), jest to największe na świecie badanie dotyczące żywności ultraprzetworzonej.

Zespół badawczy kierowany przez Melissę Lin, pracownik naukowy na Uniwersytecie Deakin w Australii, zebrał wyniki z istniejących przeglądów, które połączyły wyniki wielu indywidualnych badań. Celem było przedstawienie kompleksowego podsumowania „najsilniejszych dostępnych dowodów” na temat negatywnego związku spożycia UPF ze zdrowiem.

Badanie wpisuje się w trend zwiększania produkcji i konsumpcji UPF. W krajach o wysokich dochodach Badania wskazująUdział kalorii z UPF waha się od 42% do 58% odpowiednio w Australii i Stanach Zjednoczonych, ale jest znacznie niższy we Włoszech i Korei Południowej (po 10% i 25%). W krajach o niskich i średnich dochodach liczby te wahają się od 16% w Kolumbii do 30% w Meksyku.

Czym jest żywność ultraprzetworzona?

Według systemu klasyfikacji NOVA produkty spożywcze i napoje uważane za ultraprzetworzone są „przemysłowe”. Opracowana w Brazylii w 2019 roku Nova dzieli poziom przetwarzania na cztery klasyfikacje: żywność surowa i minimalnie przetworzona; Do przetworzonych składników do gotowania; przetworzona żywność; I ultraprzetworzona żywność.

W kompleksowym przeglądzie znaleziono „przekonujące” dowody łączące spożycie UPF z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, śmiertelnością związaną z chorobami układu krążenia, następstwami powszechnych zaburzeń psychicznych i cukrzycą typu 2.

Zidentyfikowano „wysoce sugestywne” dowody pomiędzy spożyciem UPF a ryzykiem śmiertelności z dowolnej przyczyny, śmiertelności związanej z chorobami serca, niekorzystnymi skutkami związanymi ze snem, świszczącym oddechem, otyłością i cukrzycą typu 2. „Sugerujące” dowody łączą spożycie UPF z ryzykiem obejmujące szereg schorzeń, począwszy od ryzyka otyłości brzusznej po nadwagę, przy czym znaleziono „słabe” dowody dotyczące ryzyka raka jelita grubego oraz nadwagi i otyłości (łącznie).

READ  „Elektroniczna skóra” stale monitoruje dziewięć oznak wskazujących na reakcję na stres

Dlaczego spożycie UPF może być powiązane ze złymi wynikami zdrowotnymi?

Oto pytanie za milion dolarów. Chociaż potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć mechanizmy działania, można spekulować.

Możliwe, że UPF mają niższą zawartość składników odżywczych i/lub spożywanie UPF powoduje, że ludzie jedzą mniej pełnowartościowej żywności. Możliwe jest również, że sam element przetwarzania fizycznego odgrywa rolę: intensywne przetwarzanie może wpływać na trawienie i wchłanianie składników odżywczych Uczucie pełni.

Istnieje wiele możliwych wyjaśnień, ale ostatecznie badacze kontynuują poszukiwania rozstrzygających mechanizmów działania.

Dokładne zrozumienie, dlaczego spożycie UPF negatywnie wpływa na zdrowie, jest jeszcze ważniejsze, ponieważ badania sugerują, że nie wszystkie UPF wpływają na zdrowie w ten sam sposób. Na przykład badania opublikowane w zeszłym roku w czasopiśmie Lancet powiązały promienie UVB – ale nie chleb i płatki śniadaniowe – z wieloma chorobami.

Kolejne niedawne badanie Opublikowano w Opieka nad cukrzycąStwierdzono, że UPF obejmują rafinowany chleb. Sosy, pasty do smarowania i przyprawy; Napoje sztuczne i słodzone cukrem; produkty zwierzęce; Gotowe do spożycia dania mieszane wiązały się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Wręcz przeciwnie, zboża. Chleby ciemne i pełnoziarniste; Pakowane przekąski słodkie i słone; Produkty na bazie owoców. Jogurty i desery zawierające produkty mleczne wiązały się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

„Odkrycia te podkreślają złożoność związku między ultraprzetworzoną żywnością a niekorzystnymi dla zdrowia stanami” – zauważył zespół Lin. „Jednak chociaż niektóre podkategorie produktów ultraprzetworzonych mogą zawierać lepsze składniki odżywcze i składniki, jak wykazało nasze badanie, ogólne spożycie żywności ultraprzetworzonej pozostaje niezmiennie powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych”.

Naukowcy zalecają „pilne” badania mechanistyczne, rozwój i ocenę kompleksowych strategii dotyczących populacji i zdrowia publicznego, w tym ram polityki kierowanych przez rząd i wytycznych żywieniowych mających na celu ukierunkowanie i zmniejszenie narażenia z dietą na UPF w celu poprawy zdrowia ludzkiego.

READ  Perseverance rejestruje dziwne i piękne „niebieskie zachody słońca” na Marsie: ScienceAlert

Jakie stanowisko zajmuje główna autorka Melissa M. Lane w debacie UPF?

Nie wszyscy zgadzają się, że współczynnik ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UPF) powinien znaleźć się w wytycznych dietetycznych, Ani nigdzie w kontekście odżywiania. Mówi się też, że kategoria Nova jest na tyle szeroka (od pakowanego pieczywa po fasolkę po bretońsku i fast foody), że nie ma sensu oceniać wszystkich tych produktów w ten sam sposób.

Główny autor Lin zgadza się, że Nova klasyfikuje szeroką gamę produktów spożywczych, a klasyfikując je jako ultraprzetworzone, nie skupia się na zawartości składników odżywczych. Uwzględnia raczej zakres, poziom i cel przemysłowego przetwarzania żywności. „W tym momencie Nova jest bardzo ważnym narzędziem do kierowania nowymi badaniami i działaniami politycznymi” – powiedziała FoodNavigator.

Co więcej, wiele produktów spożywczych sklasyfikowanych jako UPF ma zwykle wysoką zawartość dodatku cukru, tłuszczu i/lub soli oraz niską zawartość witamin i błonnika, a ten niedobór składników odżywczych jest jednym z ważnych i możliwych mechanizmów, poprzez które nadmierne spożycie Regularnie większe ilości UPF niż mniejsze ilości UPF. Związane z wynikami zdrowotnymi.

„Chociaż składniki odżywcze, szczególnie te budzące obawy, takie jak sól, cukier i tłuszcz, zawsze będą ważne, istnieje coraz więcej dowodów na to, że inne aspekty UPF, takie jak dodatki (np. emulgatory, aromaty) i sposób ich produkcji (np. „ Stosowanie wysokich temperatur i rozkładanie cząsteczek żywności może również na różne sposoby wpływać na naszą biologię” – kontynuował Lin.

„Nadal potrzebujemy dalszych badań, zwłaszcza badań z udziałem ludzi, aby w pełni zrozumieć te powiązania. Wyniki mogą się różnić w zależności od tego, na jakie wyniki zdrowotne spojrzymy i od rodzaju żywności, z którą porównujemy UPF.”

Jednak Lin zgadza się z krytykami stosowania Novy w żywieniu, że ważne jest spojrzenie na dietę całej osoby, a nie na pojedynczy produkt spożywczy. Zasugerowała nawet, że kombinacje różnych produktów spożywczych mogą wchodzić w interakcje w sposób, który z czasem może mieć wpływ na zdrowie.

READ  Fale w czasoprzestrzeni mogą faktycznie ujawnić, kiedy zaczął się czas: ScienceAlert

„Tak więc, badając związek diety ze zdrowiem, musimy wziąć pod uwagę różnorodność spożywanej przez ludzi żywności i napojów. Odkryliśmy, że ogólnie rzecz biorąc, ludzie, którzy regularnie jedzą żywność zawierającą więcej niż niższy UPF, mają wyższe względne ryzyko złego stanu zdrowia.”

Żywność ultraprzetworzona „zbyt kusząca, by ją kupić”

Jeden przypadek przeciwko żywności ultraprzetworzonej (był… Niedawno autor brytyjskiej National Food Strategy Henry Dimbleby oraz lekarz i autor Chris Van Tulleken donieśli, że producenci UPF sprzedają te produkty, kierując się przede wszystkim nadmierną konsumpcją i zyskiem.

Dlatego Lin zareagował na te metody i zwiększył ich zastosowanie w produkcji UPF Jesteśmy O to, żeby smakował dobrze i miał długi okres przydatności do spożycia. „Na pierwszy rzut oka nie jest to koniecznie złe, ale sprawia, że ​​zakup jest bardzo kuszący”.

UPF są także „wszędzie”, ponieważ są wygodne, tanie i szeroko reklamowane – kontynuowała. „Wiemy, że ustalenie, które tekstury, składniki i kombinacje składników są dla nas najbardziej atrakcyjne, wymaga wiele czasu, wysiłku i pieniędzy.

„Bez względu na intencje branży, żywność ta stała się główną częścią naszej diety – ludzie ją kochają i kupują z wyłączeniem innych, a efekt końcowy jest taki, że diety o wysokiej zawartości UPF są powiązane z wieloma złymi skutkami zdrowotnymi”.

Źródło: Brytyjski dziennik medyczny (BMJ)
Narażenie na ultraprzetworzoną żywność i niekorzystne skutki zdrowotne: kompleksowy przegląd metaanaliz epidemiologicznych.
Opublikowano 28 lutego 2024 r
Identyfikator cyfrowy:
https://doi.org/10.1136/bmj-2023-077310
Autorzy: Melissa M. Lin, Elizabeth Gammage, Wolfgang Marx i in.