Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Stoisko z polskimi pierogami Pierogi Pierogi otwiera restaurację Brunswick East

Stoisko z polskimi pierogami Pierogi Pierogi otwiera restaurację Brunswick East

Ta szykowna, nowoczesna przestrzeń została zaprojektowana z myślą o prezentacji kuchni wiejskiej – czegoś bogatszego niż ziemniaki, kapusta i barszcz.

Małżeństwo stojące za Pierogami Pierogi, popularnym straganem z polskimi pierogami, spełniło swoje wieloletnie marzenie o stworzeniu restauracji, w której mogliby zaprezentować prawdziwy wymiar polskiej kuchni, przełamując sztywny i nudny stereotyp tej kuchni.

We współczesnej, kremowej restauracji w Brunswick East Dominika Sikorska i Guy Daly serwują dania regionalne, lżejsze wersje polskich dań i jaśniejsze wersje przepisów z czasów sowieckich w prawdopodobnie pierwszej współczesnej polskiej restauracji w Melbourne od ponad dziesięciu lat .

Jay Daly i Dominika Sikorska chcą, aby Eat Pierogi Make Love pokazało ludziom inną stronę Polski.
Jay Daly i Dominika Sikorska chcą, aby Eat Pierogi Make Love pokazało ludziom inną stronę Polski.Chrisa Hopkinsa

„Cała misja [of Pierogi Pierogi] Patrzył na polską kuchnię i polską kulturę i zastanawiał się: „Dlaczego nie jest ona bardziej popularna?” – mówi Daly.

Para założyła Pierogi Pierogi 10 lat temu, zabierając swoje stoisko z nocnego targu Królowej Wiktorii na festiwale, zanim podpisała umowę na sprzedaż mrożonych pierogów w supermarketach w dwóch stanach. Ale ciągle przeszukiwali strony restauracji.

W Eat Pierogi Make Love, zaprojektowanym przez Studio Heck, zachowano swobodną atmosferę dzięki stołkom barowym, kabinom i małym talerzom.

„W pewnym sensie chcieliśmy trzymać się z daleka od dzielenia się, ale myślę, że gdy ma się zupełnie inną, specjalistyczną kuchnię, każdy chce spróbować wszystkiego” – mówi Sikorska, która urodziła się i wychowała w Polsce.

Gzik to danie z puree ziemniaczanego, świeżego sera kwaśnego, rzodkiewki i ogórka.
Gzik to danie z puree ziemniaczanego, świeżego sera kwaśnego, rzodkiewki i ogórka.Chrisa Hopkinsa

Niemal obowiązkowe jest rozpoczęcie od marynowanego śledzia i czerwonych porzeczek na grzance oraz kieliszek wódki (jest 14 opcji). Solony i wędzony ser górski wytwarzany jest na miejscu, trzydniowy proces, którego para nauczyła się kilka lat temu w Polsce. Jest grillowane i podawane z sosem żurawinowym.

READ  Recenzja kasyna Rocketpot

Kiełbasa występuje w wielu potrawach, ale prawie zawsze towarzyszy jej pikle, chrzan lub cierpkie dodatki. W gziku ziemniaki rozgniata się, smaży i posypuje świeżym, twardym serem przypominającym twaróg, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, czyli składnikami, które w polskiej kuchni symbolizują wiosnę. Szeroka gama surowych sałatek – marchwi, buraków i innych – również utrzymuje świeżość żywności.

Projekt wnętrz ma na celu przełamanie stereotypów dotyczących polskiej kultury w szerszym społeczeństwie.
Projekt wnętrz ma na celu przełamanie stereotypów dotyczących polskiej kultury w szerszym społeczeństwie.Chrisa Hopkinsa

Tworząc menu wraz z Szefową Kuchni Aleksandrą Gladys, Dalym i Sikorską, chcieli pokazać, że polska kuchnia to kalejdoskop technik i smaków, z wieloma regionalnymi różnicami.

„Co jest tradycyjne w Polsce?” – mówi Sikorska. „Mieliśmy kuchnię przed wojną i między wojnami, był arystokratyczny sposób jedzenia, a potem mamy długą historię racji żywnościowych w czasach komunizmu i po nim”.

W menu dostępnych jest pięć pierogów do wyboru.
W menu dostępnych jest pięć pierogów do wyboru.Chrisa Hopkinsa

Oczywiście nie mogło zabraknąć pierogów – pięciu różnych rodzajów, w tym uwielbianych przez tłumy ziemniaków, papryczek jalapeno i wegańskiego sera.

Wnętrza są ukłonem w stronę architektury i wzornictwa z czasów sowieckich, celowo minimalistyczne, dzięki czemu sztuka plakatu – tradycja, która rozkwitła w czasach komunizmu – zabłysnęła.

„To list miłosny do Polski” – mówi Daly.

Otwarte od czwartku do soboty od 17:00 do 23:00 tylko dla zwiedzających

161 Lygon Street, Wschodni Brunszwik, Pierogipierogi.com

Recenzje restauracji, aktualności i najgorętsze otwarcia prosto na Twoją skrzynkę odbiorczą.

Subskrypcja

Emmę BrehenyEmma Breheny – Emma jest korespondentką Good Food z Melbourne i współredaktorką przewodnika The Age Good Food Guide 2024.

Od naszych partnerów