Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Daisy powraca do słowiańskiej wioski w Cleveland, ponownie jednocząc społeczność dzięki lodziarni w starym stylu

Daisy powraca do słowiańskiej wioski w Cleveland, ponownie jednocząc społeczność dzięki lodziarni w starym stylu

CLEVELAND, Ohio – To nie jest dobry czas na spędzenie lata bez zjedzenia lodów. Mieszkańcy słowiańskiej wsi musieli radzić sobie bez niej przez dwa lata z rzędu Stokrotkagłówna ulica Floty, od kilkudziesięciu lat pełna lodów i polskich chłopców.

Tak było do lata 2023 r., kiedy Brittany Bissell i Christopher Houck ożywili lodziarnię, oferując wywołujące nostalgię klasyki, dzięki którym lato wydaje się nieco pełniejsze.

„Zrealizowaliśmy ten projekt z nadzieją, że sprowadzimy lody z powrotem do okolicy” – powiedział Bissell.

Daisy i Ray Pudelscy byli właścicielami Daisy’s przez prawie 40 lat, zanim przeszła ona na innego właściciela. Kiedy nowy właściciel zmarł, budynek przy 5614 Fleet Ave. był pusty. Niestety Daisy padła ofiarą włamania, gdyż złodzieje ukradli z lokalu wszystkie przewody i miedziany sprzęt.

„Przez jakiś czas było po prostu szorstko i pusto” – wyjaśnił Bissell.

Menu lodów Daisy na Fleet Street. Alex Darros, cleveland.com

LT Magnotto, który stworzył Zimny ​​napar Guardianaostatecznie przejmując budynek do produkcji zimnego piwa. Magnotto szukał kogoś, kto ożywiłby stronę lodową, a Bissell i Hoke zadzwonili. Chcieli uhonorować troskę i czas, jaki Pudelscy włożyli w biznes, kiedy byli właścicielami lodziarni. Byli w sklepie codziennie, podnosząc morale społeczności i zapewniając centrum dla lokalnych mieszkańców.

„Najbardziej imponującą rzeczą, jakiej się nauczyłem, było to, jak ważne jest to miejsce dla społeczności” – wyjaśnił Bissell. „Ludzie przychodzili do nas i mówili, że nigdy nie sądzili, że obiekt zostanie ponownie otwarty, i są wdzięczni, że coś z tym zrobiliśmy”.

Od podjęcia projektu do otwarcia go przed weekendem z okazji Dnia Pamięci Bissellowi i Houckowi minęło sześć tygodni. Bissell przez ponad dekadę pracowała jako zastępca szefa kuchni w eleganckiej restauracji, ale prowadzenie Daisy’s z tylko jednym partnerem było dla niej nowym przedsięwzięciem.

„Od 1 kwietnia do 15 maja chyba w ogóle nie spałem” – wspomina Bissell. Para wykonała całą pracę samodzielnie — można było spotkać Bissella budującego ogrodzenie przed sklepem lub nakładającego świeżą warstwę farby przed otwarciem.

READ  35 światowej klasy pianistów zmierzy się w Polsce w II Konkursie Chopinowskim na Instrumentach Dawnych
Lokal Daisy’s przy Fleet Avenue zostanie ponownie otwarty latem 2023 r. i serwuje lody, polskich chłopców i nie tylko. Alex Darros, cleveland.com

Wsparcie społeczności dla odrodzenia Daisy pomogło w umożliwieniu pierwszego sezonu. Bissell słyszał wiele historii od klientów, którzy jako dzieci odwiedzali ten sklep, a teraz przyprowadzali swoje dzieci na lody i polskich chłopców.

Sama firma jest także wieloformatowym domem kultury. Oprócz zakładu produkcyjnego Guardian Cold Brew i Daisy jest to także centrum piekarnicze Chleb AF. Obydwa produkty znajdziemy w menu Daisy, niezależnie od tego, czy jest to zimny napar Guardiana, czy też lody brownie z ciasteczkami Baked AF na bazie ciasteczek Baked AF.

Menu w Daisy’s powoli się powiększa. Jeśli Bissell otrzyma żądanie dotyczące artykułów częściej niż dwa lub trzy razy w tygodniu, doda je. W ten sposób do menu trafiły kanapki z błotem, przekąski i lody. Bissell ma nadzieję dodać również więcej składników odżywczych. Jednak nie będą po prostu dodawać pozycji do menu bez opanowania przepisów spełniających standardy Daisy.

„Nigdy nie chcę robić czegoś, co wywiera na nas presję, gdy w ten sposób zmniejsza się nasza spójność” – dodał Bissell.

Lista Daisy to przyspieszony kurs nostalgii. Bissell chciał, żeby klasyka została wykonana dobrze. Element wizualny jest równie ważny jak smak. W ofercie Daisy’s znajdują się lody Toft na bazie Sandusky.

„Chciałem klasycznych lodów z gorącą krówką. Chciałem z połową banana. Chciałem, żeby wyglądało jak to, co widzisz w telewizji lub kiedy zamykasz oczy” – dodał Bissell. Trudno byłoby ci znaleźć przedmiot w sklepie menu nie zawierające bitej śmietany, orzechów, posypki i wiśni.

Słodkie i słone lody z Daisy’s Ice Cream na Fleet Street. Alex Darros, cleveland.com

W menu znalazło się także kilka innowacyjnych pozycji, przede wszystkim lody słodko-słone. Innowacja wzięła się ze wspomnień Bissell o jej wujku, który w dzieciństwie jadł lody z masłem orzechowym i chipsami ziemniaczanymi. Zaprezentowałem tę koncepcję w formie lodów z ciepłym sosem karmelowym, orzeszkami ziemnymi, preclami i bitą śmietaną.

READ  „Bardzo smutne”: Gwiazda The Right Stuff, Fred Ward, umiera w wieku 79 lat, składa hołd Kevinowi Baconowi

Houck pochwalił czas i uwagę Bissella poświęconą pozycjom menu. Robi wiele rzeczy od podstaw, od chutneyu truskawkowego po chutney ananasowy, a oba pojawiają się na pięknym kawałku banana. „Przykładamy dużą wagę do szczegółów” – powiedział Houck.

Bissell ma nadzieję, że w przyszłym roku uda mu się zatrudnić więcej dzieci z sąsiedztwa do pracy w Daisy’s, aby zapewnić im doskonałe warunki do pracy w lecie. „Wyszkolić pokolenie ludzi, którzy uczą się konsekwencji i tego, co oznacza utrzymywanie w ten sposób jakości jako standardu” – Bissell powiedziała o swoim celu.

Siedzenie przed Daisy’s na Fleet Avenue. Alex Darros, cleveland.com

Jeśli pogoda na to pozwoli, Bissell i Houck mają nadzieję, że Daisy’s będzie otwarte przez cały Halloween, aby móc rozdać resztę lodów cukierkom albo psiakom. Mają nadzieję, że ponownie otworzą się w kwietniu i przedłużą go do 8-miesięcznego sezonu, co da im więcej czasu na udział w wydarzeniach w Wiosce Słowiańskiej, od polowania na jajka wielkanocne po uroczystości Halloween.

„Myślę, że przez pierwszy rok wykonaliśmy świetną robotę” – wyjaśnił Bissell.