Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Lekki ogólnie: Australijczycy szybko kupują nowe płaskie butelki wina |  wino

Lekki ogólnie: Australijczycy szybko kupują nowe płaskie butelki wina | wino

TOto coś z natury ekscytującego w wyglądzie szklanej butelki wina. W rzeczywistości, jeśli wyobrazisz sobie Nigellę Lawson opisującą butelkę w dłoni, podkreśli to jej delikatne kształty, smukłą szyję i uroczą małą dziewczynkę, którą wkładasz kciukiem podczas nalewania. Butelki zawsze prezentują doskonały obraz przewożonego wina, a ich waga jest stałym wskaźnikiem jakości. Ale co jeśli powiem ci, że to nie jest dobre dla środowiska?

Dlaczego? Otóż ​​przede wszystkim do ich produkcji, transportu i recyklingu wykorzystuje się paliwa kopalne. Po drugie, jeśli chodzi o emisje transportowe, są one ciężkie, kruche i marnują dużo miejsca. płaskie butelki wina Zasugerowano to jako rozwiązanie tego problemu i przybyli do Australii w lipcu tego roku. Startup opakowaniowy Packamama wprowadziła na rynek pierwszy w kraju produkt wykonany w 100% z przetworzonego plastiku PET. Jest nie tylko lżejszy o 83%, ale płaski, smukły profil pozwala zmieścić dwa razy więcej butelek w standardowym etui.

„Australia jest ojczyzną dwóch najbardziej udanych innowacji w zakresie opakowań do wina ostatniego stulecia” – mówi współzałożyciel Packamama, Santiago Navarro, o decyzji o rozpoczęciu działalności najpierw w Australii. „Z powrotem w pudełku i nakrętką, oba z połowy lat 60.”

Trzy miesiące po tym, jak pierwsze butelki trafiły na półki, dane pokazują, że wina w opakowaniach płaskich zmierzają w stronę lata zabawy na świeżym powietrzu. Pierwsze zlecenie produkcyjne Packamamy wyniosło 65 000 sztuk, a teraz liczba ta wzrosła do 90 000. Do końca roku produkcja przekroczy 150 000 sztuk, chociaż Australijczycy kupują dla kontekstu Około 500 ml lokalnie produkowanego wina każdego roku.

Podczas gdy południowoaustralijscy producenci wina, Taylors i Accolade, byli pierwszymi, którzy zaadoptowali, eksperymentując z butelkami na wybranych winach starterowych (zalecana cena detaliczna 16 USD), Navarro mówi: „Obecnie prowadzimy rozmowy biznesowe z dziewięcioma z 12 największych producentów wina Australijski pod względem dochodów.

READ  Przed Europą Środkowo-Wschodnią czekają czarne perspektywy wzrostu stan
Południowoaustralijscy winiarze, Taylors i Accolade, próbują butelek na wybrane wina z niższej półki (zalecana cena detaliczna 16 USD). Zdjęcia: Thomas Carr

„Początkowe zainteresowanie było tak duże, że po pierwszej produkcji skończyły nam się zapasy”, mówi Sandy Mayo, dyrektor generalny Accolade Wines. „Szybko wyśledziliśmy drugi cykl produkcyjny i zwiększyliśmy wielkość produkcji o ponad 50%”.

W Clare Valley podobne doświadczenie miał Mitchell Taylor z Taylor Wayans. „Wsparcie nas zaskoczyło, do tego stopnia, że ​​zwiększamy naszą obecną kolekcję z dwóch do czterech win, a kolejna kolekcja jest już w przygotowaniu”.

Linia Taylors Wines One Small Step była już w szklanych butelkach, więc wypuszczając gamę w nowym opakowaniu, byli w stanie przeprowadzić bezpośrednie porównanie. „W ciągu trzech miesięcy sprzedaż płaskich plastikowych butelek prawie pokrywa się ze sprzedażą naszego obecnego asortymentu butelek” — mówi Taylor. „Spodziewamy się, mając większą świadomość, że nowe opakowanie wkrótce przewyższy istniejące produkty”.

Chociaż korzyści są oczywiste, wciąż istnieje wiele pytań dotyczących przydatności butelki do kroplówek premium i wartości piwnicznej. Nicole Esdaley z Centare Vineyard w dolinie Yarra w Victorii pochwala ten ruch, ale mówi, że nie jest to opłacalna opcja dla ich firmy, biorąc pod uwagę skupienie się na klasycznych, kolekcjonerskich winach produkowanych dla Chin. „Co najważniejsze, nie nadaje się do umieszczania wina w piwnicy, gdzie zalecany okres przydatności do spożycia nie przekracza dwóch lat” – mówi. Butelki są idealne do szybkiego wirowania i wzorów „pij teraz”.

Podobne obawy znajdują odzwierciedlenie w Devil’s Corner we wschodniej Tasmanii, gdzie alternatywne opakowania nie są niczym nowym dla winiarza Toma Wallace’a. „Rozważaliśmy całkowite usunięcie butelek do sprzedaży detalicznej i umieszczenie ich w beczkach, co jest dużą oszczędnością na opakowaniach”, mówi. „Szukamy również wina w puszkach, więc na rynku dzieje się kilka różnych rzeczy, nie tylko te butelki”.

Tasmania produkuje tylko 1% wina Australii. Ze względu na chłodniejszy klimat, koszty i wysiłek związany z uprawą winogron i produkcją wina są wysokie, więc wina, które wytwarzają w butelkach, są zwykle z wyższej półki. Z tego powodu Wallace chce, aby alkohol pakowany w płaskich opakowaniach działał w nadchodzących latach. – Priorytetem dla nas jest jakość wprowadzanego wina, więc opakowanie powinno to odzwierciedlać i umożliwiać tym winom jak najlepsze dojrzewanie – mówi. „Zaczekamy i zobaczymy, jak eksperymenty i badania przebiegają z tym nowym opakowaniem, zanim wskoczymy na pokład”.

Ale co myślą klienci? Aby powitać wiosnę, zebrałem kilkoro moich kolegów miłośników wina na dach, a potem obserwowałem, jak uważnie przyglądają się butelkom.

„Moja myśl od razu kieruje się na festiwale muzyczne i długie spacery” – mówi Hannah. „Myślałem nawet o ponownym użyciu butelki do innych rzeczy, ponieważ nie zajmowałaby miejsca w mojej torbie”.

Moi kumple są mieszanką długich lunchów i entuzjastów na świeżym powietrzu, więc rozmowa została podzielona między tych, którzy chcą zabrać je na kemping, a tych, którzy chcą ich zobaczyć na imprezach publicznych, takich jak wiosenny karnawał.

Muszę się z tym zgodzić: są lekkie, smukłe i łatwe w obsłudze, ale czy to samo zrobią z zakrętkami czy torebkami, myślę, że będzie to zależało całkowicie od jakości wina w środku.