Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

„Niepokojący” powód, dla którego australijskie warzywa stają się coraz droższe, podczas gdy żywność w puszkach pozostaje tania

„Niepokojący” powód, dla którego australijskie warzywa stają się coraz droższe, podczas gdy żywność w puszkach pozostaje tania

Anthea Gaffney nalega, by kupować świeże owoce i warzywa dla dwójki swoich dzieci, ale podczas wymeldowania zaczyna czuć się niekomfortowo.

Menedżerka sprzedaży w Brisbane była oszołomiona, gdy zobaczyła, że ​​cena pomidorów koktajlowych wzrosła z 3,98 dolara za pęczek do 6,98 dolara w ciągu kilku miesięcy.

„Teraz rozważam inne opcje, takie jak kukurydza, bakłażan, ogórki i cukinia, a których zwykle nie używamy” – powiedział Gaffney.

„Nigdy wcześniej bym o tym nie pomyślał, ale biorąc pod uwagę kryzys kosztów życia, o którym codziennie widzimy w mediach, wszystko idzie w górę”.

Kupujący zaobserwowali znaczny wzrost cen owoców i warzyw, chociaż produkty w puszkach pozostają stosunkowo tanie.

Niektóre owoce i warzywa są obecnie znacznie tańsze w puszkach, mimo że są uprawiane i przetwarzane w kilku krajach, zanim ostatecznie trafiły na australijskie półki.

Ben Lyons powiedział, że przejrzystość co do wysokości wynagrodzeń rolników jest bardzo mała. (Dostawca: Ben Lyons)

Powodów jest wiele, twierdzi Ben Lyons, dyrektor Centrum Doskonałości ds. Gospodarki Wiejskiej.

Profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Południowego Queensland twierdzi, że australijscy rolnicy odnotowują gwałtowny wzrost wydatków.

Doktor Lyons stwierdził, że w ciągu ostatnich pięciu lat koszty wzrosły o około 30–60 procent, głównie z powodu paliwa i zaostrzonych przepisów dotyczących stosunków pracy.

Dla porównania, stwierdził dr Lyons, produkty w puszkach były zazwyczaj produkowane bardzo tanio za granicą i w ogromnych ilościach przez duże konglomeraty.

Konserwy mają znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia, co oznacza, że ​​łatwiej je produkować i przechowywać w dużych ilościach bez obawy o zepsucie się – dodał.

Doktor Lyons stwierdziła, że ​​Australijczycy wyrzucają tak dużo żywności, że uprawa całej tej żywności wymagałaby obszaru wielkości Wiktorii.

Pomidory z puszki.

Pomidory te zostały przetworzone we Włoszech, zapakowane w Nowej Południowej Walii i Nowej Zelandii, wysłane do Brisbane i sprzedane za 1,80 dolara.(ABC Radio Brisbane: Kenji Sato)

Porównanie przeprowadzone przez Kat Feeney, prowadzącą śniadanie w radiu ABC w Brisbane, wykazało, że świeże pomidory w Woolworths były dwukrotnie droższe niż pomidory z puszki.

READ  FirstFT: Pierwsze wstrząsy wtórne Republiki | czasy finansowe

Jednak świeże gruszki były znacznie tańsze i kosztowały 3,20 dolara za kg w porównaniu z gruszkami w puszkach marek własnych, kosztującymi 5,12 dolara za kilogram.