Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Odliczanie zaczyna odkrywać, skąd pochodził Kolumb

Czy Krzysztof Kolumb naprawdę pochodził z Genui we Włoszech? A może był Hiszpanem? A może, jak mówią inne teorie, był Portugalczykiem, Chorwatem czy Polakiem? Ostateczna odpowiedź na pytanie, skąd przybył słynny odkrywca, może być już za pięć miesięcy, ponieważ międzynarodowi naukowcy rozpoczęli w środę próby odczytania DNA z jego szczątków i określenia jego geograficznego pochodzenia.

Ich ustalenia zostaną ogłoszone w październiku.

Wiedza o wczesnym życiu nawigatora w XV wieku jest niewielka.

Przełom nastąpił w tworzeniu pełnego obrazu mężczyzny, który zmarł 515 lat temu po tym, jak testy DNA w 2003 roku dowiodły, że kości grobowca w katedrze w Sewilli to kości Kolumba.

Jednak po tym odkryciu zespół badawczy z hiszpańskiego Uniwersytetu w Granadzie prowadzący badania Columbus postanowił wstrzymać swoje badania. Powód: technologia DNA w tamtym czasie nie była ani dokładna, ani niezawodna.

Po skokach w rozwoju testów DNA w ostatnich latach, geografia genetyczna może teraz potwierdzić szorstki region europejskiego pochodzenia.

Kości Kolumba, jego syna Hernanda i jego brata Diego zostaną zbadane na Uniwersytecie w Granadzie, a także wysłane do laboratoriów identyfikacji genetycznej w Europie i Stanach Zjednoczonych.

Przygotowując się do pracy, w środę na Uniwersytecie w Granadzie odbyło się tak zwane Pierwsze Globalne Spotkanie Uczonych Kolumba, którzy dostarczają dowodów na swoje różne teorie na temat pochodzenia badacza.

Cztery podróże Kolumba przez Atlantyk w imieniu królów hiszpańskich w latach 1492-1504 otworzyły drzwi do europejskiej kolonizacji obu Ameryk, znanej wówczas jako Nowy Świat.

Kolumb zmarł 20 maja 1506 r. I został pochowany w hiszpańskim mieście Valladolid, chociaż poprosił o pochowanie go w Ameryce.

(Ta historia nie została zredagowana przez personel Devdiscourse i automatycznie wygenerowana z udostępnionego źródła).

READ  Pete prawie upuszcza tacę pełną ugotowanej ośmiornicy