Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Singapur: Turyści delektują się słynnym hainańskim daniem z kurczakiem i ryżem

Singapur: Turyści delektują się słynnym hainańskim daniem z kurczakiem i ryżem

Stojąc pośrodku jednego z najbardziej ruchliwych targowisk w Singapurze, zauważam, że ludzie w naturalny sposób skłaniają się ku jednemu daniu – ryżowi z kurczakiem po hainańsku.

Oprócz podstawowych dań, takich jak pikantny krab i laksa, ryż z kurczakiem po hainańsku jest często nazywany daniem narodowym kraju, nic więc dziwnego, że turyści chętnie stoją w kolejkach przez bardzo długi czas, aby dostać w swoje ręce popisowe danie.

Podczas mojej ostatniej podróży do Singapuru Zack, bardzo entuzjastyczny przewodnik Secret Food Tour, nalegał, abym wybrał się do Maxwell Food Centre – jego zdaniem to najlepszy uliczny sprzedawca w kraju i nie mogłem się z nim bardziej zgodzić.

W sercu Chinatown, w popularnej strefie gastronomicznej znajduje się popularny sklep Ah Tai Hainanese Chicken Rice, który, jak sama nazwa wskazuje, serwuje pyszne i niedrogie danie narodowe.

Nic dziwnego, że kolejka była długa, ale na szczęście Zack wykonał za nas całą pracę ręczną, znaną również jako 15-minutowe wyzwanie, podczas gdy my zajmowaliśmy stolik w tętniącej życiem strefie gastronomicznej.

I nie zawiódł – wrócił z klasycznym daniem i piwem Tiger (popularny singapurski napój z 1932 roku), aby to wszystko popić.

Tak jak się spodziewałam danie było smaczne, zdrowe i sycące. Więc co to właściwie jest? To gotowany kurczak podawany z pachnącym ryżem gotowanym w (niesamowitym) bulionie z kurczaka, podawany z gęstym czarnym sosem sojowym, puree imbirowym, sosem chili i kawałkiem ogórka.

„Kurczak jest bardziej delikatny i soczysty” – powiedział Zach, gdy zeszliśmy z talerza.

Ryż gotowany w bulionie z kurczaka jest bardziej aromatyczny i nie tak tłusty.

„Chili, które serwują, mają również pikantny smak i pikantność. Myślę, że dlatego są tak popularne”.

Byłem zszokowany, że coś tak smacznego jest tak tanie, zwłaszcza w kraju, o którym wiadomo, że jest droższy.

ile? Tylko 5 dolarów amerykańskich, czyli 7 dolarów.

Zack zabrał nas także do Hawker Chan, ale niestety był on wówczas zamknięty. To danie jest najbardziej znane z prostego i pysznego kurczaka w sosie sojowym za 3,50 dolara, który zdobył dwie gwiazdki Michelin w 2016 i 2017 roku.

Mimo że w 2021 r. przegapisz gwiazdę, w kolejce po danie przygotowane przez Chana Hong Minga zawsze znajdziesz zarówno mieszkańców, jak i turystów.

Po zdobyciu nagrody Michelin Chan otworzył restauracje na całym świecie, w tym trzy w Melbourne w Australii.

Kontynuuje dziedzictwo szefa kuchni Chana w zakresie „smacznego, niedrogiego jedzenia, które smakuje jak dom”.

Sprzedaje swoje słynne danie z ryżem z kurczakiem i soją za 11 dolarów — więc nieźle, biorąc pod uwagę.

Jeśli jednak jesteś w Singapurze i chcesz spróbować innej restauracji nagrodzonej Michelin, koniecznie udaj się do Tian Tian Hainanese Chicken Rice, również zlokalizowanej w Maxwell Centre.

Straganiarze zasłużyli na wzmiankę w Przewodniku Michelin, a między innymi Gordon Ramsay i nieżyjący już Anthony Bourdain zachwycali się ryżem z kurczakiem, który nosi jego imię.

READ  Arktyczna reakcja księżniczki Eugenii na miłość królowej Andrzeja do płaczu jej siostry Beatrice

Co ciekawe, Ah Tai z Ah Tai Hainanese Chicken Rice był uczniem Tian Tian, ​​dopóki nie zdecydował się odejść i zająć się własnymi sprawami – tylko jedno stoisko od swojego słynnego nauczyciela.

Teraz biorą udział w zaciętej rywalizacji, ponieważ przód stoiska Ah Tai jest zaśmiecony wycinkami z gazet przedstawiającymi zaciekłą wojnę na kurczaki i ryż.

Ale prawdziwymi zwycięzcami w tym wszystkim są głodni goście. Przewiń TikTok pod hasztagiem „Singapurskie centra straganów”, a Twój kanał zostanie zalany klipami przedstawiającymi kwitnącą scenę straganów w tym kraju.

W Singapurze znajduje się ponad 100 straganów i nie bez powodu przyciąga tak wielu turystów, powiedziała mi Kimberly Speicherman, menadżerka regionu Oceanii w Singapurskiej Izbie Turystyki.

„To autentyczne lokalne przeżycie, a także świetny sposób na spróbowanie szerokiej gamy słynnych singapurskich potraw” – mówi.

„W mieście znajduje się wiele popularnych straganów, takich jak Lao Pa Sat, Maxwell Food Centre, Chinatown Complex i Makansootra Glutons Bay, ale wielu turystów wybiera się także nieco dalej do Tiong Bahru, Old Airport Road lub Village. Laguny Wschodniego Wybrzeża.”

Spiekerman zwraca również uwagę, że turyści często sięgają po ryż z kurczakiem hainańskim za 7 dolarów, aby po prostu „posmakować Singapuru”.

Można go znaleźć wszędzie, od straganów po punkty gastronomiczne i w wielu hotelach, i jest to bardzo popularne danie. Każdy szef kuchni ma swój własny styl przyrządzania ryżu z kurczakiem, a wielu ma swoje własne sekretne przepisy.

W 2011 roku CNN umieściło ryż z kurczakiem w Singapurze na liście 50 najlepszych potraw na świecie i od tego czasu danie to pojawiało się w programach kulinarnych z czołowymi szefami kuchni, takimi jak Gordon Ramsay.

„Teraz, gdy to danie jest tak popularne, jest to jedno z dań, których turyści odwiedzający Singapur muszą koniecznie spróbować”.

Dobra jadalnia

Ale sprzedawcy uliczni to nie jedyna rzecz, którą Singapur ma do zaoferowania, jeśli chodzi o wspaniałe jedzenie. Jeśli masz ochotę połączyć te dwie opcje i wybrać coś bardziej egzotycznego, do wyboru jest wiele znakomitych restauracji.

Najlepszą rzeczą w Singapurze jest to, że możesz doświadczyć tego, co najlepsze z obu światów – taniego i pysznego, ekskluzywnego i pysznego.

Marina Bay Sands słynie nie tylko ze wspaniałego basenu bez krawędzi i niezliczonych możliwości zakupów, ale jest także domem dla wielu ekskluzywnych restauracji i barów – dokładnie ponad 60.

Ośrodek oferuje szeroką gamę ofert kulinarnych na najwyższym poziomie, niezależnie od tego, czy jest to restauracja serwowana przez sławnego szefa kuchni (znana również jako Gorden Ramsey’s Bread Street Kitchen & Bar), swobodne menu amerykańskie (CrazyShake Milkshakes) czy restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin.

READ  Jamaica EME Peer Awards zmierza do Nowego Jorku | zabawa

Dwie z jego charakterystycznych restauracji to Waku Ghin by Tetsuya Wakuda i CUT by Wolfgang Puck.

Waku ma dwie gwiazdki Michelin, a CUT jedną. Obydwa są warte odwiedzenia, jeśli chcesz się popisywać.

Wako jest pomysłem sławnego szefa kuchni Tetsuyi Wakudy – jednej z ulubionych japońskich restauracji w Singapurze. Jego menu to wspaniałe połączenie świeżych składników i japońskich umiejętności kulinarnych. Dostępna jest także oczywiście szeroka gama koktajli w stylu japońskim, starannie wybranych win i najwyższej jakości kombinacji sake.

Tymczasem CUT jest dla prawdziwych koneserów steków. Zdobyła kilka nagród, takich jak TripAdvisor Best of the Best 2021 i Czterogwiazdkowa Restauracja Roku magazynu Forbes 2015–2021.

Oferuje najlepszy wybór wołowiny grillowanej na węglu drzewnym jabłoni, w tym australijską wołowinę Angus, japońskie/amerykańskie wagyu i prawdziwą japońską wołowinę A5 wagyu z prefektury Sendai.

Aby doświadczyć niesamowitych wrażeń w barze na dachu, udaj się do SPAGO, również zlokalizowanego w pobliżu Wolfganga Pucka. Oferuje wspaniałe widoki na panoramę Singapuru i oczywiście znajduje się tuż obok słynnego basenu bez krawędzi na 57. piętrze.

Ogromny hotel położony jest przy stacji MRT Bayfront i widać go niemal z każdego miejsca. Jego charakterystyczna architektura (która wygląda jak pływający statek) jest natychmiast rozpoznawalna. Ma trzy 55-piętrowe wieże i ponad 2200 pokoi i apartamentów – jest to największy hotel w kraju.

Jeśli chcesz się tam zatrzymać, ceny pokoi zaczynają się od 740 AUD na podstawie stawek obowiązujących od teraz do grudnia tego roku.

Ma żywą atmosferę i zasadniczo ma wszystko, czego potrzebujesz, od ekskluzywnych sklepów, Muzeum Nauki, słynnego klubu nocnego Marquee i teatru Sands na 2155 miejsc. Szybka wskazówka: jeśli chcesz odwiedzić słynny basen bez krawędzi lub nawet z niego skorzystać, możesz to zrobić tylko podczas pobytu w hotelu.

Singapur ma wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o jedzenie. A jeśli chcesz kontynuować swoją podróż pełną luksusu i wyrafinowania, udaj się do hotelu Raffles – charakterystycznego hotelu pełnego historii.

To jest pięć minut spokojnym spacerem od stacji MRT City Hall i centrum handlowego Raffles City.

Do wyboru jest 10 koncepcji restauracji i barów, a moim ulubionym jest przytulny Butcher’s Block. To imponująca steakhouse, która specjalizuje się w najlepszych na świecie kawałkach mięsa pochodzących z jednego źródła.

Jeśli to cię nie ekscytuje, La Dame De Pic może. „Fantastyczne” francuskie jedzenie przygotowuje Anne Sophie, jedna z najlepszych szefów kuchni na świecie, posiadająca trzy gwiazdki Michelin.

W Raffles znajduje się także Long Bar, w którym znajdują się słynne singapurskie liny, oraz Writer’s Bar, znany ze słynnego koktajlu za milion dolarów.

Jest to jeden z niewielu zachowanych na świecie hoteli z XIX wieku. Został założony przez ormiańskich hotelarzy, braci Sarkis, wraz z właścicielami hotelu Eastern & Oriental w Penang, nadając mu nazwę na cześć założyciela Singapuru Sir Stamforda Rafflesa.

READ  Campbell River Film Festival rozpoczyna się 24 stycznia

Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat restauracji i barów, przejdź do Top 50 na świecie – Wymienili jedne z najlepszych w Singapurze.

Co robić/zobaczyć w Singapurze

W Singapurze jest tak wiele do zrobienia i zobaczenia, nic więc dziwnego, że Australijczycy przybywają do tego hotspotu.

„Najnowsze dane dotyczące liczby wizyt pokazują, że istnieje duży stłumiony popyt na podróże do Singapuru – w 2022 r. Singapur odwiedzi ponad 565 000 Australijczyków” – powiedziała mi pani Speicherman. Z tego wynika, że ​​w zeszłym roku Australijczycy byli czwartym co do wielkości rynkiem źródłowym turystów przyjeżdżających do kraju.

„W 2022 r. do Singapuru przybyło 6,3 mln osób, co oznacza wzrost o 33% w porównaniu z 2019 r., a oczekuje się, że do 2024 r. aktywność turystyczna powróci do poziomu sprzed pandemii”.

Niektóre z najbardziej znanych i popularnych atrakcji są niedrogie lub bezpłatne.

„Na przykład wstęp do Singapurskiego Ogrodu Botanicznego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jest bezpłatny, podobnie jak miejsca kultu w dzielnicach kulturalnych, podczas gdy niektóre muzea, takie jak Centrum Dziedzictwa Indii w Little India i nowo odnowione Muzeum Peranakan, pobierają opłatę za wstęp odpowiednio 8 dolarów, Singapur (9 dolarów australijskich) i S12 dolarów (A13)” – mówi pani Speicherman.

Jeśli chcesz spróbować czegoś innego i dziwacznego, odwiedź Co to jest gliniana kawiarnia. Oczywiście, jeśli kochasz mopsy, to będzie na Twojej drodze.

Kawiarnię znajdziesz w samym sercu tętniącej życiem ulicy Hadżdż. Są utrzymane w głębokim odcieniu fioletu i ozdobione kultowymi naklejkami z Mopsami, więc trudno je przeoczyć.

Przy kawie możesz pogłaskać i przytulić nawet osiem mopsów, mieszkańców kawiarni

oraz brutalne ugryzienia pieniędzy ze słodyczy rozdawanych organizacji charytatywnej bezdomnych kotów i psów. .

Prowadzi go były architekt Zack, który jest także właścicielem wszystkich psów. Mieszkają z nim w pobliżu jego domu, a nie w kawiarni. Ma ich w sumie 12, najmłodszy ma zaledwie rok, a najstarszy to 15-letni pies z Melbourne.

Zack przestrzega rygorystycznych procedur dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa i upewnia się, że wszyscy jego goście robią to samo, przedstawiając, co wolno, a czego nie wolno przed rozpoczęciem 45-minutowej sesji.

Kosztuje od 20 S$ do około 22 AUD i obejmuje darmowy napój i jedno zdjęcie Polaroid z wybranym psem.

Ale bądź ostrożny, mops jest bardzo czuły i będzie wymagał ciągłego przytulania.

Można go zarezerwować poprzez Pelago i to samo dotyczy Tajne wycieczki kulinarne po Singapurze.

belago Jest to platforma podróży Singapore Airlines, na której można zarezerwować ponad 9 000 atrakcji.

Ten pisarz udał się do Singapuru jako gość linii Singapore Airlines