Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Strefa gastronomiczna Queen Victoria Market wkracza w XXI wiek z barem ostrygowym, burritos i nie tylko

Strefa gastronomiczna Queen Victoria Market wkracza w XXI wiek z barem ostrygowym, burritos i nie tylko

Kupujący będą mogli zostawić swoje perkalowe torby i wziąć widelec po otwarciu odnowionej hali Queen’s Food Hall na Queen Victoria Market pod koniec listopada.

„Tworzymy miejsce spotkań towarzyskich i gastronomicznych, w którym ludzie mogą jeść, spotykać się i cieszyć się atmosferą targu” – mówi Mark Pullen, dyrektor generalny ds. operacji na rynku.

Zlokalizowane na rogu ulic Queen i Victoria nowe miejsce zastępuje halę gastronomiczną z lat 90. XX wieku. Obejmuje więcej miejsc siedzących i będzie trwać do wieczora, w tym w dni, gdy rynek jest zamknięty.

Ośmiu sprzedawców to mieszanka powracających ulubieńców i nowicjuszy, w tym Bellboy Coffee Bar, który pali kawę w swojej flagowej kawiarni w Brunszwiku. Restauracja Happy Mexican w Abbotsford otworzy lokal na targ, pozyskując składniki do quesadillas i burrito od właścicieli lokalnych straganów.

George Milonas (po lewej) odpala bułkę z homarem, a jego partner biznesowy Luke Luca patrzy.
George Milonas (po lewej) odpala bułkę z homarem, a jego partner biznesowy Luke Luca patrzy.Jasona Południa

George Milonas sprzedaje ryby na targu od prawie 20 lat. Będzie korzystał z produktów ze swojego stoiska sprzedawcy ryb George the Fish w nowej restauracji Saltwater w Food Hall. „Mamy największy targ owoców morza w Wiktorii” – mówi. „Teraz będziemy mieć punkt sprzedaży żywności, do którego będzie można uzyskać dostęp, ugotować ją i podać tutaj”.

„W przeszłości nas o to pytano – ludzie kupują ostrygi i chcą je od razu zjeść”.

George Mylonas, sprzedawca ryb

Serwowane będą grillowane na ogniu bułki z homarem i ręcznie zwijane sushi. „Będziemy mieli bar ostrygowy z miejscami do siedzenia, przy którym będzie można obejrzeć wyłuskanie ostryg i wypić przy nich kieliszek szampana” – mówi Milonas. „W przeszłości nas o to pytano – ludzie kupują ostrygi i chcą je od razu zjeść”.

READ  Ostatnia wojna rosyjsko-ukraińska: Ukraina apeluje o większą pomoc ze strony NATO w spotkaniu z USA; Putin mówi, że zachodnie sankcje są jak wypowiedzenie wojny Wiadomości ze świata

Nowa oferta odzwierciedla sposób, w jaki mieszkańcy Melburnii korzystają obecnie z rynku. „W tym tygodniu więcej osób kupowało dla dużej rodziny” – mówi sprzedawca ryb. „Zniknęły te masowe zakupy. Teraz chcą czterech porcji zamiast czterech kilogramów i kupują, żeby ugotować przepis, a nie szukać wartości.

Artystyczna wizja Queen's Dining Hall, nowej jadalni na Queen Victoria Market.
Artystyczna wizja Queen’s Dining Hall, nowej jadalni na Queen Victoria Market.dostarczone

Turyści stanowią obecnie duży odsetek odwiedzających rynek. „Nie będą kupować owoców morza, ale obejrzą tony wystawionych produktów i pomyślą: «O mój Boże, chciałbym to zjeść». Cóż, teraz będziemy mogli to stwierdzić idą od razu na półmiski, miski z owocami morza albo na opalane przegrzebki. Będziemy mogli się trochę zabawić.

„To poszerzenie doświadczenia rynkowego” – mówi burmistrz Sally Capp, dla której renowacja Queen Victoria Market była głównym tematem jej kadencji. „To nasza najszybciej rozwijająca się dzielnica, w której mieszka i pracuje coraz więcej osób. Jestem pewien, że hala gastronomiczna będzie bardzo popularna. Chodzi tu zarówno o społeczność, jak i o zwiększenie gościnności okolicy”.

Dawna hala spożywcza Queen Victoria Market, otwarta w latach 90. XX wieku.
Dawna hala spożywcza Queen Victoria Market, otwarta w latach 90. XX wieku.dostarczone

Menedżer Mark Bullen twierdzi, że rynki muszą się poruszać. „Musimy zadbać o dywersyfikację, aby zatrzymać naszych obecnych klientów i przyciągnąć nowych”.

Ostra konkurencja panuje na pobliskim targu South Melbourne Market, gdzie klienci ustawiają się w kolejce, aby kupić ostrygi i homary do przeżuwania na zatłoczonych ławkach, oraz na targu Prahran Market, na którym niedawno pojawił się sklep rzeźniczy rodziny McBain z gotowymi do spożycia bułeczkami porchetta.

Manuel Jimenez Navarro jest właścicielem hiszpańskiego outletu El Rincon, który od sześciu lat mieści się w starym food courtze. „Naprawdę zostaliśmy w tyle” – mówi. „Ale jesteśmy dumni, że będziemy częścią nadchodzących dziesięcioleci. Spędziłem sześć tygodni podróżując po Hiszpanii, aby przygotować się i mieć nowe pomysły.

READ  Mike Henry stawia przyszłość firmy na „dwa megatrendy”

Nie mógł się doczekać, aż rozgrzeje patelnie. „Mam luksus posiadania największego magazynu na świecie z targiem Queen Victoria Market na wyciągnięcie ręki. Nasze życie wzbogaca posiadanie tak różnorodnego i pięknego miejsca na zakupy.

Recenzje restauracji, aktualności i najgorętsze otwarcia prosto na Twoją skrzynkę odbiorczą.

Subskrypcja

Od naszych partnerów