Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Ukochana japońska restauracja Izakaya Den zostanie zamknięta po 15 latach w Melbourne

Ukochana japońska restauracja Izakaya Den zostanie zamknięta po 15 latach w Melbourne

JEDNA z najbardziej lubianych restauracji w Melbourne popadła w ruinę po ponad dziesięciu latach działalności.

Izakaya Den, miejsce ukryte w podziemiach CBD, odpowiedzialne za sprowadzenie japońskiej „kultury izakaya” do stolicy Wiktorii w momencie jego otwarcia w 2009 roku, odbędzie się swoje ostatnie nabożeństwo w przyszłą sobotę.

Właściciel Simon Denton powiedział… Zwiastun słońca On i współwłaściciele Miyuki Nakahara i Takashi Ohmi „trzymali się mocno” od połowy 2023 roku, ale zdecydowali się objąć 15-letnią firmę dobrowolnym zarządem.

Denton powiedział gazecie: „Byliśmy do tego zmuszeni i kontynuacja nie wchodziła w grę”.

„Biorąc pod uwagę zimę i wszystko, co dzieje się w mieście, stanęliśmy przed prawdziwą burzą problemów. Wiedzieliśmy, że nadszedł czas, aby odpuścić”.

Dodał, że do tej decyzji przyczyniło się również nadmierne nasycenie restauracjami w mieście.

„Jest wiele restauracji, a my jesteśmy jedną z nich. Miasto przechodzi przez takie cykle, to jak przycinanie drzewa. Trzeba przycinać, aby umożliwić nowy wzrost” – powiedział Denton.

„Dla Izakaya Den nadszedł koniec drogi” – głosi e-mail wysłany do gości w piątkowe popołudnie.

„Jesteśmy wdzięczni, że możemy przenieść naszą wizję kawałka Japonii do Melbourne i być częścią tkanki tego wspaniałego miasta”.

Wiadomość została podpisana: „Wyszliśmy tą samą drogą, którą przyszliśmy. Może jesteśmy trochę starzy i zmęczeni, ale zespół wciąż jest razem i nadal pozostaje wierny sobie”.

Ogłoszenie to następuje po decyzji restauracji Crown Melbourne Rosetta o zamknięciu 18 maja po 12 latach i dwa tygodnie po zamknięciu innej restauracji CBD Gingerboy po 18 latach, powołując się na „idealną burzę” problemów, w tym spadających klientów i dochody.

„Było to połączenie tanich gości – jeśli w restauracji w ogóle byli – z wysokimi kosztami jedzenia i napojów” – powiedział Tig Izard, szef kuchni i właściciel tej ostatniej restauracji.

„Covid był dla nas dobry, ponieważ tak naprawdę zarobiliśmy trochę monet. Odkąd to się skończyło, było już z górki. To była długa i powolna droga i nigdy się nie podnieśliśmy”.

READ  Duża firma ubezpieczeniowa „poniosła porażkę” dla ofiar powodzi

Izzard ostrzegł gości, aby nie zadowalali się wydawaniem większych ilości, twierdząc, że restauracje nie powinny bać się podnosić cen, aby utrzymać się na rynku.

Powiedział: „Musimy podnieść nasze ceny, ale społeczeństwo nie chce, żebyśmy podnieśli ceny”.

„Musimy i musimy porozmawiać na ten temat. Restauracje nie będą mogły pobierać takich opłat.

„To postrzeganie (niewydawanie 50 dolarów na dania główne) musi się zmienić. Powinniśmy pobierać opłaty za dania główne o wartości 50 dolarów lub więcej.

Scena hotelarsko-gastronomiczna w Sydney nie była odporna – w piątek, po zaledwie dziewięciu miesiącach działalności, indyjska restauracja Raja ogłosiła, że ​​ostatnia usługa będzie świadczona 4 maja.

Pomimo szerokiego uznania po otwarciu, właściciele Nick i Kirk Matthews-Bowden powiedzieli dobre jedzenie Od stycznia z trudem wiążą koniec z końcem.

„To największe wyzwanie, przed jakim stanąłem w ciągu dwudziestu lat pracy w branży hotelarskiej” – powiedział Nick w rozmowie z publikacją.

„Wszyscy mamy już dość tego słuchania, ale dzieje się tak ze względu na koszty życia. Ludzie, którzy mają wystarczająco dużo pieniędzy, aby wychodzić raz w tygodniu, mogą teraz wychodzić raz w miesiącu albo wcale.

„I nie można nikogo za to winić. Wszyscy musimy być świadomi tego, w jaki sposób wydajemy ograniczone zasoby, którymi dysponujemy”.

Przeczytaj powiązane tematy:Melbourne