Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Słynny szef kuchni z Sydney wprowadzi akcent francuskiego bistro do tej zaniedbanej części miasta

Słynny szef kuchni z Sydney wprowadzi akcent francuskiego bistro do tej zaniedbanej części miasta

Zapracowany szef kuchni i budowniczy imperium Luke Mangan powraca do swoich kulinarnych korzeni (a także rodzinnego miasta) po sprawdzoną formułę restauracji: bistro.

Szef kuchni Luc Mangan rozszerza swoją ofertę jadalni z Sydney na swoje rodzinne Melbourne, otwierając tej zimy francuskie bistro w pomijanej części CBD. Bistro Bisou wprowadzi czerwoną skórę, marmur i drobinki złota do restauracji hotelu Indigo Melbourne on Flinders, dawnej siedziby krótkotrwałej hiszpańskiej restauracji Beso.

Szef kuchni Luke Mangan otwiera swoją pierwszą restaurację w Melbourne od ponad dziesięciu lat.
Szef kuchni Luke Mangan otwiera swoją pierwszą restaurację w Melbourne od ponad dziesięciu lat.dostarczone

Mangan mówi, że od jakiegoś czasu myślał o otwarciu lokalu w Melbourne, ale czekał na odpowiednią lokalizację.

„Lubię koniec miasta” – mówi. „Na stacji panuje duży ruch [Southern Cross] Będąc bardzo blisko boiska piłkarskiego [Marvel Stadium] I mnóstwo hoteli. To inny koniec miasta, do którego możemy coś dodać.

Szef kuchni prowadzi lokale w sercu Sydney od ponad 20 lat, od filaru na moście Sydney Harbour Bridge po lokale w dużych hotelach, a nawet na lotnisku. Zabierał także swoje restauracje do Singapuru, Japonii i na statki wycieczkowe.

Ale poza krótkim romansem w 2010 roku z ekskluzywnym barem The Palace w południowym Melbourne, zaprojektowanym przez Luke'a Mangana, Melbourne umknęło jego uwadze.

Na szczycie menu znajdą się dwukrotnie gotowane suflety Gruyère oraz inne standardy bistro.
Na szczycie menu znajdą się dwukrotnie gotowane suflety Gruyère oraz inne standardy bistro.Glenna Percivala

Bisou to kolejny rozdział niedawnego romansu w bistro w Melbourne, dołączając do francuskich premier, w tym Reine & La Rue, Bar Magnolia i Smith St Bistrot, a także nadchodzącego Batarda Chrisa Lucasa.

READ  Christian Welch na konferencji prasowej komentarz Knights, co powiedział, Newcastle v Penrith Panthers, kapitan Storm, Craig Bellamy

W restauracji serwowane będą współczesne dania w postaci dwukrotnie wypiekanego sufletu Gruyère, crème brûlée i tart z jabłkami, a także domowe terrina, frytki stekowe i talerze z kuchennego grilla opalanego drewnem.

„Dla mnie Melbourne zawsze miało ten europejski charakter” – mówi Mangan. „Odpowiada mu taki styl jedzenia”.

Głównym szefem kuchni jest Rory Kennedy, były współwłaściciel restauracji Vex Dining w Northcote.

Bistro Bisou otwiera się na początku czerwca.

575 Flinders Lane, Melbourne, bistrotbisou.com.au

Recenzje restauracji, aktualności i najgorętsze otwarcia prosto na Twoją skrzynkę odbiorczą.

Subskrypcja

Emmę BrehenyEmma Breheny – Emma jest korespondentką Good Food z Melbourne i współredaktorką przewodnika The Age Good Food Guide 2024.

Od naszych partnerów